Gisteren kregen de abonnees van de
Grevenbroeker Echo's nummer 94 van dit kwartaaltijdschrift in de bus. Een greep uit de inhoud:
- In ''Vlaamse Molens, IX, 2014" verscheen een artikel onder de naam ''Een praatje bij een Vlaams Molenplaatje', dat nu met goedkeuring mocht overgenomen worden. Het gaat over de verdwenen molen in de Molenstraat. De ansichtkaart van de molen
(foto) van Mr. Simons - dat was toen de eigenaar - ontbreekt nog in de collectie van "De Goede Stede Hamont".
- In "Het dagelijks leven. Geen alledaags verhaal", een publicatie van Heemkunde Limburg verscheen een bijdrage van Guido Tijskens over " Hoe wieler- en voetbalsport vanaf 1900 hand in hand Noord-Limburg veroverden''. Tijd om nu dit ook aan de lezers van G.E. te presenteren.
- In "Goed om te weten" komt een aantal schenkingen ter sprake samen met afbeeldingen van oude bidprentjes, van een oude Delftse tegel met de voorstelling van een koperteut en van het gezin Jan Simons-Maria Spaas in 1905 op de centerfold.
- In "Hamont-Achel: 250 jaar geleden, deel 2" beschrijft Mathieu Schuurmans de gemeente Achel aan de hand van Ferraris-kaarten alsmede gebouwen, maar ook demografisch.
- Gicht 93b 1695, uitgeplozen door Jaak Aerts handelt over een voorvaderlijk familielid, hoogbejaard, in financiële nood. Hoe werd dit opgelost?
- Luk Van de Sijpe beschrijft het interbellumhuis (1930) in de Thomas Watsonlaan 32, dat gesloopt wordt, hoewel het op de Vlaamse VIOE-lijst staat, een lijst van belangrijke gebouwen met een grote erfgoedwaarde.
- Mathieu Schuurmans opent in het laatste artikel voor de lezers het testament van Peter Bricty, pastoor van Achel: 1611.