Waar lag vroeger de stadswaag?
Het nieuwe nummer van de
Grevenbroeker Echo´s (winter 2013) blikt in een artikel terug op de huizen die vroeger tegen de Walvest (Stadswaag) lagen. In 1912 besloot het stadsbestuur een openbare ‘stadswaag’ te installeren. Hiervoor werd tegenover het huis van Jan Evers-Lauwers (later Piet Debacker-Op ’t Roodt), op de gedempte walgracht een waaghuisje opgericht met enkele piscines (urinoirs of ‘pisbakken’). De “Fabrique Nationale des appareils de pésages à Ne(s)my” leverde het toestel met een weegvermogen van 8 ton.
Om hun goederen te laten wegen betaalden de voerlieden aan de stad een retributie waarvan de helft voor de waagmeester bestemd was. Toen Frans Jacobs in 1921 ontslag nam uit deze functie werd Joannes Evers aangesteld. Het weeggeld bedroeg 0,80 fr. en zou ook nog geïnd zijn door de familie Op ’t Roodt tot 1926.
Wanneer Jean Gilmont-Ballings (1880-1952) naast zijn winkel, café en hotel ‘Au chemin de fer ‘ aan het huidige ‘Stationsplein’ een weeginstallatie plaatste, verminderde het gebruik van de Stadswaag. In 1925 betaalde het Stadsbestuur nog 3.000 fr. aan ‘reparatiekosten’, waarna de installatie in 1926 openbaar werd verkocht en mits 4.000 fr. toegewezen aan Willem Kwanten-Nijssen (1874-1942); die verplaatste ze naar een perceel naast zijn hotel en later café ‘Terminus’, ook aan het Stationsplein gelegen.
Het gebouwtje bleef nog enkele decennia staan en gebruikt als openbare ‘pissijn’ tot het rond 1970 bij de aansluitingswerken van de Groenstraat aan de Stationsstraat werd afgebroken. Een gedeelte van de Achelpoort en de Stationsstraat kreeg dan ter herinnering aan dat waaghuisje de nieuwe straatnaam “Stadswaag”. De foto is omstreeks 1930 genomen.
Een tweede interessant artikel is het interview van erevoorzitter Leo Noten met Gerard Habraken, een bekend gezicht in de Limburgse filmwereld. Gerard is de bedenker van de naam "Zebracinema". Meer dan de moeite waard - ook al om zijn woordenschat - om te lezen.
Ook in de Grevenbroeker Echo's een artikel over de wereldoorlog met
" De Achelse Kluis, doelwit in de beginfase van W.O. I ". Bij de Kluis speelde zich een apart militair verhaal af.
Verder in het blad een artikel over de aanstelling van de
schatzetter van Hamont voor 1593, Verschillende muntsoorten tijdens het Ancien Régime, en de vermelding van de VOC in de gichten van Grevenbroek (1670). Het nummer 85 wordt deze week bezorgd bij de abonnees.