In opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is een aannemer gestart met
de bouw van een vistrap op de Warmbeek ter hoogte van het Mulke. Die vistrap moet ervoor zorgen dat de vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en hun paaiplaatsen kunnen bereiken. Nu worden de vissen nog opgehouden door een betonnen drempel in de Warmbeek net stroomopwaarts van de Molendijk. Het verval aan deze drempel kan tot één meter oplopen. Vissen die zich stroomafwaarts in de Warmbeek bevinden, kunnen dit knelpunt niet passeren. Na realisatie van de vistrap zullen ze stroomopwaarts kunnen zwemmen van de monding in de Dommel (Eindhoven) tot in Neerpelt. De bouw van de vistrap gebeurt met financiële steun van het Visserijfonds van het Agentschap voor Natuur en Bos. De werken worden in overleg met de stad Hamont-Achel gerealiseerd.
De visdoorgang wordt ongeveer 200 m lang en werkt echt als een gewone trap. Er worden 12 ‘treden’ gebouwd met telkens een hoogteverschil van 8 cm. Daarover kunnen vissen wél stroomopwaarts zwemmen. In de Warmbeek wordt opwaarts van de vistrap ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Dat is een zone met sneller stromend water over een beekbedding van grind, een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.
Dat we op die plaats zeldzame vissoorten mogen verwachten, blijkt uit het visbestandsonderzoek dat het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) voerde op de Warmbeek. Ze vonden een aantal voor Vlaanderen zeldzame soorten zoals de beekprik en de serpeling, stroomafwaarts van het Mulke. De beekprik is een Europees beschermde soort, die maar op een aantal locaties in Vlaanderen voorkomt. De realisatie van deze visdoorgang is zowel belangrijk voor de realisatie van de doelstellingen van de Europese kaderrichtlijn Water als voor de natuurdoelen van de Europese Habitatrichtlijn.
De werken zullen 60 werkdagen duren. De einddatum is bij normale werkomstandigheden voorzien op 10 november. De graafwerken voor de aanleg van de vistrap gebeuren onder archeologische begeleiding.
Zodra er wordt gestart met de werken aan de Molendijk, zal de weg ter hoogte van de werken voor 20 werkdagen niet toegankelijk zijn voor auto- en fietsverkeer. In overleg met de stad wordt een plaatselijke omleiding voorzien. De voorziene periode voor de afsluiting van de Molendijk is
tussen 17 september en 9 oktober. Deze data zijn indicatief en hangen af van de vooruitgang van de werken.
Op de foto:de werken bij het Mulke zijn begonnen.
(Foto Guido Boets)