Alhoewel de Europese MiCa wetgeving al een aantal maanden actief is, heeft de Belgische staat nog geen wet doorgevoerd die de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten in staat stelt om licenties aan Belgische crypto ondernemingen te verlenen. De nieuwe Europese regelgeving moet meer transparantie en veiligheid creëren voor de grofweg anderhalf miljoen Belgische crypto eigenaren.
De Europese MiCa wet is op 30 december 2024 ingegaan. Volgens deze nieuwe regelgeving moeten bedrijven die crypto transacties willen ondersteunen binnen Europa een CASP licentie verkrijgen van een van de 27 Europese lidstaten.
Een CASP (Crypto Asset Service Provider) licentie is vanaf december 2024 vereist voor crypto handelsplatformen, crypto wallets en bedrijven die transacties tussen gebruikers faciliteren.
De MiCa wet moet zorgen voor meer transparantie op de Europese cryptomarkt, en een duidelijk wettelijk kader creëren voor crypto bedrijven die hun diensten aanbieden op de Europese markt.
Daarnaast moet de wet witwassen, en zogeheten ‘pump-en-dump’ praktijken tegen gaan. In het kort helpt de wet handelaren bij het bepalen
welke crypto nu kopen, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over onbetrouwbare handelsplatformen.
Voor de ingang van de MiCa wet, was er weinig tot geen regulering van de Belgische cryptomarkt. Wel werd cryptovaluta deel van de Europese anti-witwas richtlijnen in 2017.
Daarnaast werd in een koninklijk besluit in 2022 bepaald dat alle CASP’s die gevestigd zijn in België zich moeten registreren bij de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (AFDM). Dit heeft in de praktijk geen vruchten afgeworpen: de Belgische crypto markt wordt gedomineerd door buitenlandse handelsplatformen, die niet verplicht zijn om zich te registreren.
Het koninklijke besluit was eigenlijk de voorloper van de nieuwe MiCa wetgeving, en binnen de nieuwe Europese wetgeving zal de AFDM waarschijnlijk ook een rol gaan spelen. Iedere Europese lidstaat moet namelijk één staatsorgaan aanwijzen dat CASP licenties mag verstrekken aan in aanmerking komende ondernemingen.
De Belgische overheid heeft tot dusver echter nog geen wet aangenomen die de FSMA in staat stelt om deze rol te vervullen, en dus is de MiCa wet nog niet geïmplementeerd in België.
Dit heeft trouwens geen enorme implicaties: ondernemingen die momenteel actief zijn op de Belgische markt en voor 30 december 2024 hun diensten aanboden hebben tot 1 juli 2026 om hun CASP aanvraag in orde te krijgen.
Alhoewel de AFDM nog niet in staat is vergunningen te verstrekken, kunnen potentiële licentiehouders zich al wel op de aanvraag voorbereiden.
Ongeveer 12% van de Belgische bevolking bezit momenteel crypto, en de nieuwe MiCa wetgeving is de uitgelezen kans voor Belgische bedrijven om grip te krijgen op de nationale markt. Momenteel maakt een groot deel van de Belgen gebruik van het in Nederland gevestigde Bitvavo.
Alhoewel het percentage Belgen dat crypto bezit iets kleiner is dan bijvoorbeeld Nederland en Frankrijk, komt er steeds meer aandacht voor digitale munten. Zo werden er recent nog
nieuwe belastingwetten omtrent crypto doorgevoerd.
Toch is het belangrijk dat de AFDM haar zaakjes snel op orde krijgt. Volgens de MiCa wetgeving mogen Belgische crypto ondernemingen namelijk ook een vergunning aanvragen in andere EU lidstaten, mits ze zich hier vestigen.
Het uitvallen van lokale initiatieven zou een enorme klap zijn voor de Belgische cryptomarkt.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)