In een recent onderzoek, uitgevoerd door postdoctoraal onderzoeker Ruben Evens van de Universiteit Antwerpen, is aangetoond dat
kunstmatig licht 's nachts aanzienlijke invloed heeft op de activiteitspatronen van nachtactieve dieren, met name op vogels zoals de Europese
nachtzwaluw (foto). Een groot deel van dit onderzoek vond plaats in ons eigen
Nationaal Park Bosland.
Het onderzoek onthulde dat kunstmatig licht, inclusief het fenomeen van '
skyglow' (hemelhelderheid), aanzienlijke veranderingen teweegbrengt in de vliegactiviteit van deze vogels.
Skyglow, veroorzaakt door verstrooid licht in de atmosfeer, resulteert in een helderder nachtelijke hemel dan normaal. Interessant genoeg - waar weinig kunstmatig licht is, hebben wolken de neiging om de nacht te verduisteren, zelfs bij volle maan.
Maar in gebieden met kunstlicht versterken wolken het licht, waardoor de hemel nog helderder wordt.
Een opvallende ontdekking daarbij was de omgekeerde reactie van nachtzwaluwen op bewolkte nachten in gebieden met en zonder kunstmatig licht. In regio's met lichtvervuiling, zoals bij ons, passen deze vogels zich aan de kunstmatige helderheid aan, waardoor ze gedurende de hele nacht actief kunnen zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat nachtzwaluwen niet alleen bij valavond en tegen zonsopkomst, of bij voldoende maanlicht gaan foerageren.
De Europese nachtzwaluw
(Caprimulgus europaeus) is een buitengewone vogel die zijn charme ontleent aan zijn mysterieuze levensstijl en prachtig aangepast uiterlijk, waarbij zijn opvallende camouflage zich naadloos vermengt met de omringende vegetatie. Zijn brede vleugels en kenmerkende vorkachtige staart dragen bij aan zijn onderscheidende silhouet terwijl hij behendig door de lucht manoeuvreert.
In de schemering komt deze vogel tot leven, vliegend met gracieuze zwenkingen en scherpe wendingen terwijl hij op zoek gaat naar zijn favoriete prooi: nachtvlinders en andere nachtinsecten.
Bovendien is de roep van de nachtzwaluw een karakteristiek geluid: een monotoon "
churr" geluid.
Al meer dan een decennium lang voert Ruben Evens, samen met doctoraal onderzoeker Michiel Lathouwers, een team van studenten en boswachter Eddy Ulenaers onderzoek uit naar het gedrag van de nachtzwaluw. Een cruciale onderzoekslocatie hierbij is een hersteld heidegebied in het Nationaal Park Bosland. Verschillende aspecten van het gedrag, waaronder trek- en foerageergedrag, zijn onder de loep genomen. Dit heeft al aanzienlijk bijgedragen aan ons begrip van het gedrag van deze nachtelijke vogel.
Een recente studie, uitgevoerd met behulp van activiteitsloggers bij Europese Nachtzwaluwen, onthult
fascinerende inzichten. Zelfs tijdens maanloze nachten in België, waar kunstlicht overvloedig is, vliegen deze schemerige vogels vier keer meer dan in subtropisch Afrika en twee keer meer dan in het bijna ongerepte Mongolië. Wolken, die normaal gesproken de lucht onder natuurlijke omstandigheden verduisteren, versterken juist het kunstlicht op bewolkte nachten, wat de nachtzwaluwen aanmoedigt om actiever te zijn.
Interessant genoeg zien we dat de reactie van nachtzwaluwen op bewolkte nachten omgekeerd is in verschillende delen van de wereld. In België lijkt kunstlicht bewolkte nachten aan te moedigen, terwijl in ongerepte gebieden zoals Mongolië de bewolking de individuele vliegactiviteit juist vermindert.
Deze studie suggereert
dat nachtzwaluwen zich aanpassen aan kunstlicht, waardoor ze actiever kunnen zijn, zelfs bij afwezigheid van directe lichtvervuiling. Individuen passen hun dagelijkse routines aan aan de helderheid van de kunstmatige nachthemel, wat hen meer tijd geeft om te vliegen. Hoewel dit aanpassingsvermogen de gedragsprocessen van schemerige en nachtelijke soorten beïnvloedt, blijven de bredere gevolgen voor populatiedynamiek en interacties tussen soorten een boeiend gebied dat verder onderzoek vereist.
Foto: dr. Ruben Evens;
bron: www.boslab.be