In het kader van het Nationale Boomweekend vond op deze voormiddag een bijzondere plantactie plaats in de gemeentebossen van Hechtel-Eksel. Dit initiatief werd georganiseerd door het
Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met de
gemeente Hechtel-Eksel. Op deze dag, die de liefde voor de natuur in de verf zette, hielpen verschillende klassen van de
Gemeentelijke Basisschool Eksel en
Viejool met het aanplanten van 2.500 inheemse loofbomen. In tegenstelling tot de vele plantacties wordt hier geen nieuw bos aangeplant, maar wordt een bestaand bos omgevormd en versterkt.
Meer foto's Bossen robuuster, klimaatbestendiger en soortenrijker maken
Veel Kempische bossen bestaan uit een beperkt aantal soorten en vooral veel naaldbomen. Binnen het Nationaal Park Bosland is er de ambitie om deze bossen robuuster, klimaatbestendiger en soortenrijker te maken. De gemeenten rekenen daarvoor op de ondersteuning van het Agentschap voor Natuur en Bos om dit in de duizenden hectare naaldbos te realiseren. Hiervoor wordt een combinatie van maatregelen ingezet, zoals het creëren van open plekken, het bevorderen van spontane bosontwikkeling en het verwijderen of beheersen van ongewenste exotische boomsoorten. “Het aanplanten van nieuwe bomen in Nationaal Park Bosland is een investering in de toekomst. Bomen zijn de fundamenten van een gezond ecosysteem en spelen een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering. Door vandaag te planten, geven we toekomstige generaties niet alleen een groenere omgeving, maar ook een veerkrachtige en biodiverse natuur waar mens en dier van kunnen genieten." zegt Raf Truyens, voorzitter van Nationaal Park Bosland en schepen in Hechtel-Eksel.
Gunstig bosmicroklimaat
Deze plantactie past een succesvolle strategie toe. In het bestaande bos worden in kleine zones alle naaldbomen gekapt. In deze opengekapte zones planten de kinderen vervolgens diverse inheemse loofbomen aan. Dankzij het omringende bos zijn deze jonge boompjes beschermd tegen hevige wind, zonnebrand of andere grillen van de natuur. Dit wordt ook wel het gunstige bosmicroklimaat genoemd. Door deze methode doorheen het Nationaal Park op vele plaatsen toe te passen en dit gedurende vele jaren vol te houden, krijgen de bossen een steeds gevarieerdere structuur, worden ze soortenrijker en zijn ze beter beschermd tegen ziekten en plagen. Dergelijke gemengde loofbossen zijn ook beter opgewassen tegen bosbranden.
Burgemeester Jan Dalemans sprak zijn enthousiasme uit over de actie: “Het is fantastisch om te zien hoe onze jongeren zich inzetten voor de natuur. Ze krijgen niet alleen de kans om bomen te planten, maar ook om het belang van bosbehoud te begrijpen.” Ook de directie en leerkrachten van de deelnemende scholen waren enthousiast : ‘Deze actie is voor onze leerlingen de uitgelezen kans om hun steentje bij te dragen aan het behoud en het versterken van onze natuur voor de toekomst! Het past dan ook perfect bij het jaarthema van onze school: respect! Een thema dat de rode draad is in verschillende levensdomeinen en situaties, zo ook als het gaat om het zorg dragen voor onze natuur.’
Koen Thijs, regiobeheerder van Natuur en Bos, benadrukte het belang van deze initiatieven: “Deze plantactie is één van de vele initiatieven die we uitrollen om het gigantische bospatrimonium binnen het Nationaal Park te revitaliseren. Het is daarbij fantastisch dat kinderen helpen om de toekomst van hun bossen te verzekeren, zodat zijzelf en later hun kinderen er in de toekomst van kunnen genieten.”
Deze aanplant ligt diep verscholen in het Nationaal Park en zal er jarenlang ongestoord kunnen groeien. Deze specifieke aanplant is daarom zeer moeilijk bereikbaar omdat er geen wandelwegen in de omgeving liggen. Wil je de prachtige bossen bezoeken, bezoek dan even de website voor de mooiste routes: www.nationaalparkbosland.be.
Nationaal Park Bosland is een waar natuurparadijs in het noorden van de Belgische provincie Limburg. Hier vind je maar liefst 5.032 hectare ongerepte natuur verspreid over de gemeenten Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt. En het wordt nog beter: Nationaal Park Bosland groeit! Binnen enkele jaren zal dit unieke gebied uitbreiden tot meer dan 10.000 hectare natuurpracht. Kom het grootste Vlaamse natuurmassief ontdekken en laat je meeslepen door de pure kracht van de natuur. Samen met jou werken we aan een duurzaam en avontuurlijk morgen. Nationaal Park Bosland: Samen naar de wildernis van morgen!
(Gemeente Hechtel-Eksel)