DSA staat voor
Democratisch Sterk Alternatief, de partij wordt getrokken door
Ann Depireux en telt in totaal 13 kandidaten. Volgens de bewoordingen op hun website: een daadkrachtig alternatief dat verder gaat dan woorden alleen. Ze koesteren het vertrouwen in de morele bekwaamheid van hun gemeenschap, met een alternatief dat veel verder gaat: een concrete stap naar een menselijkere samenleving waarin iedere stem telt.
De partij somt alvast enkele redenen op waarom de kiezer op DSA zou moeten stemmen:
1) Lokale vertegenwoordiging: DSA is de stem van de inwoners van Hechtel-Eksel. Ongeacht hun achtergrond of overtuiging.
2) Visie voor de toekomst: Zij hebben een heldere visie voor de gemeente, met onderwerpen zoals duurzaamheid, infrastructuur, onderwijs, verkeersveiligheid, sociale voorzieningen enz. De partij streeft naar een leefbare en bloeiende gemeenschap waarin iedereen zich thuis voelt.
3) Samen maken we morgen: de partij is het alternatief tussen alternatieve centrumpartijen en extremen. Streefdoel: een positieve verandering.
4) Betrokkenheid en verantwoordelijkheid: zij geloven in participatie en inspraak.
Het
programma behelst onderwerpen als armoede, bloeiende economie, digitaal welzijn, drugsbeleid, een propere gemeente, kinderopvang, landbouw, migratie en integratie, onze jeugd, openbaar vervoer, sociale tekortkomingen, veiligheid, vereenzaming, en verkeersveiligheid.
We legden enkele vragen voor aan Democratisch Sterk Alternatief (DSA), met als lijsttrekker Ann Depireux:
Wat is het beleidsplan van de partij?
DSA: ‘Volgens ons is een eenheid van beleid voor beide gemeenten een belangrijke prioriteit. Herinneringen aan de tijd dat de burgervader van Eksel kwam, brengen verhalen van levendigheid en gemeenschapszin. De dorpskern in Eksel en onze lokale handel was een symbool van lokale verbondenheid. Maar met de verschuiving van de burgemeester naar Hechtel, lijkt ook de vitaliteit te verplaatsen, waardoor Eksel dreigt te vervagen tot een stille schaduw van zijn voormalige zelf. Het is een natuurlijke neiging om de eigen deelgemeente te bevoordelen, maar dit leidt tot een onevenwicht dat de naam Hechtel-Eksel niet volledig eer aandoet. De roep om eenheid, om een bestuur dat beide kernen gelijkwaardig behandelt, klinkt steeds luider.
In Hechtel-Eksel, een gemeente die de charme van het Bosland omarmt, is er een sluimerende kwestie die de lokale gemeenschap al te lang heeft geteisterd: de overheersing van leegstaande panden. Het Democratisch Sterk Alternatief (DSA) heeft zijn ongenoegen over deze aanhoudende verloedering geuit. De tijd dringt om actie te ondernemen en de verantwoordelijkheid te nemen die nodig is om deze neerwaartse spiraal een halt toe te roepen.’
‘Het Democratisch Sterk Alternatief (DSA) ziet de complexiteit van het Boslanddossier. De uitdaging om dit grondig te analyseren is groot. De keuze om het beheer voor 24 jaar aan het ANB uit te besteden roept vragen op.
Ook de staat van onze gemeente baart ons zorgen: onkruid tiert welig op stoepen, fietspaden en wegen verkeren in slechte staat.
DSA houdt de vinger aan de pols voor de noden van Hechtel-Eksel. Als de stem van de inwoners, staan we klaar om op te komen voor hun belangen op alle gebieden, van infrastructuur tot onderwijs en gezondheidszorg.’
‘Het is van cruciaal belang dat we onze aandacht en middelen richten op wat echt telt voor onze gemeenschap. De absolute prioriteit moet liggen bij het beter besteden van onze lokale middelen. Het is een feit dat elke euro die we uitgeven een directe impact heeft op onze gemeenschap. Daarom moeten we ervoor zorgen dat elke cent op de meest effectieve manier wordt besteed. We moeten kritisch kijken naar onze uitgaven en ons richten op gebieden die de grootste impact hebben op onze gemeenschap. Een van onze gebieden is ongetwijfeld de jeugd.
Onze jongeren zijn niet alleen de toekomstige leiders van onze gemeenschap, maar ook degene die de erfenis die we vandaag creëren, zullen voortzetten. Het is onze verantwoordelijkheid om in hen te investeren en hen de middelen en mogelijkheden te bieden die ze nodig hebben om te groeien en te bloeien. Investeren in onze jeugd betekent investeren in onderwijs, sport, cultuur en mentale gezondheid. Het betekent het creëren van veilige en ondersteunende omgevingen waar onze jongeren kunnen leren en zich ontwikkelen. Het betekent ook het bieden van kansen voor hun, talenten te ontdekken en hun potentieel te realiseren. Laten we ons dus inzetten om onze lokale middelen beter te besteden en meer te investeren in onze jeugd. Want door dit te doen, investeren we in de toekomst van onze gemeenschap. En dat is een investering die de moeite waard is.’
Wat zijn jullie prioriteiten in Hechtel-Eksel?
DSA: ‘Het is cruciaal om de huidige uitgaven zorgvuldig te evalueren en te herzien.
Laten we samen werken om ons geliefde Hechtel-Eksel een frisse, sociale heropleving te geven.
Actie is nodig, nu meer dan ooit!’
Hoe staat de partij tegenover het bouwen van appartementsblokken en het behouden van het landelijk karakter?
DSA: ‘In Hechtel-Eksel zien we dat de appartementsblokken als paddenstoelen uit de grond schieten. Dit is volgens ons geen positieve ontwikkeling. Ondanks dat er nog voldoende ruimte is, moeten we waken over het behoud van het landelijk karakter van onze gemeente. Hechtel-Eksel mag nooit verworden tot een stenen bastion, waar beton de boventoon voert en het groen verdwijnt.
We begrijpen dat er nieuwe inwoners aangetrokken moeten worden, maar het is essentieel dat er een gezond evenwicht blijft tussen de bouwprojecten en het culturele en sociale leven in de gemeente. Op dit moment is die balans ver te zoeken. Nieuwe woongelegenheden mogen niet ten koste gaan van de charme en de gemeenschapszin waar Hechtel-Eksel bekend om staat.
Het is cruciaal dat er aandacht blijft voor de leefbaarheid en het behoud van de identiteit van onze gemeente.’
Moet er strenger worden opgetreden tegen zwerfvuil en sluikstorten?
DSA: ‘Wij pleiten voor een strengere bestraffing van sluikstorten. Niet enkel met boetes. Lokaal dient er een zero tolerance beleid gehanteerd te worden. Het investeren in bewustwordingscampagnes en effectieve handhaving is essentieel om onze straten, bossen en natuurgebieden schoon te houden.’
Moet de toeristische dienst vaker geopend worden?
DSA: ‘De beperkte openingsuren van de gemeentelijke diensten zijn niet langer houdbaar, vooral niet in een maatschappij waarin flexibiliteit steeds belangrijker wordt. Dit probleem geldt niet alleen voor de toeristische dienst, maar voor alle loketten. De gemeente moet zich aanpassen aan de noden van haar burgers door ruimere en flexibele openingsuren in te voeren. Veel mensen, vooral hardwerkende burgers, hebben simpelweg geen mogelijkheid om tijdens de huidige openingsuren langs te komen.’
‘Daarnaast zijn er ook mensen die geen toegang hebben tot digitale middelen of moeite hebben om online een afspraak te maken, wat tegenwoordig vaak vereist is. Een goede dienstverlening is de ruggengraat van een gemeente. Burgers moeten zich gehoord en ondersteund voelen door een gemeentelijke dienst die flexibel is en inspeelt op de verschillende situaties. Dit vraagt om vrije consultatie, zonder strikte beperkingen op basis van openingsuren of digitale toegang. Alleen zo kan de gemeente zorgen voor een dienstverlening die werkelijk inclusief is en iedereen in de samenleving bereikt.’
(Redactie: deze tekst verwoordt de inhoud zoals die op de website en/of andere publicaties van deze partij staan, en houden geenszins een oordeel in betreffende de inhoud ervan)