Het is maar dat je 't weet
Morgen, 29 oktober, is het ‘Wereld Beroerte Dag’. Een ideaal moment om de Vlaamse campagne ‘Herken een beroerte’ weer onder de aandacht te brengen. Iedere dag krijgen in België ongeveer 60 mensen een beroerte. Een groot deel hiervan blijft achter met een blijvende en vaak ernstige handicap waardoor men niet meer zelfstandig kan functioneren. Ongeveer een kwart overlijdt aan de gevolgen. Door het snel herkennen van de symptomen kan hersenschade beperkt worden en zelfs een leven gered. Elke minuut telt.
Bij een beroerte, ook wel ‘stroke’ of CVA (Cerebrovasculair Accident) genoemd, wordt de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling onderbroken. De belangrijkste risicofactor voor het optreden van een beroerte is leeftijd: hoe ouder, des te hoger de kans op een beroerte.
Een snelle behandeling die bestaat uit het snel oplossen of snel verwijderen van de bloedklonter kan de nefaste gevolgen drastisch beperken. Veel mensen kennen de symptomen echter niet.. Om snel op een juiste manier te kunnen reageren, moeten je een beroerte leren herkennen. Via de FAST-test (face-arm-speech-time) kan iedereen snel en eenvoudig testen of het om een beroerte gaat:
FACE: Kijk naar het aangezicht. Vraag het slachtoffer om te glimlachen en controleer of een mondhoek naar beneden hangt.
ARM: Laat het slachtoffer beide armen naar voren uitsteken en controleer of ze beide tegelijk omhoog gaan.
SPEECH: Stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen of moeilijk kan spreken.
TIME: Herken je de symptomen? Verlies geen tijd. Bel 112. Zo schakel je onmiddellijk medische hulp in en beperk je de schade.