De wolf zal de komende dagen weer hot news zijn. Volgende week, op 2 januari 2019, zal het immers exact 1 jaar geleden zijn dat de Europese wolf spontaan terugkeerde naar Vlaanderen, na bijna twee eeuwen afwezigheid. De eerste wolf op Vlaamse bodem,
wolvin Naya, werd al snel de meest bekende wolf ter wereld. "Wellicht wordt Naya ook de moeder van de eerst Vlaamse wolvenwelpen, ergens in mei van volgend jaar", zegt
Jan Loos van Welkomwolf.be.
2018 werd ook het jaar van Jan Loos zelf. Hij is het gezicht geworden van de wolven in ons land. En Jan heeft nog meer nieuws uit wolvenland: "Zopas maakten onze collega's van Wolven in Nederland samen met de NOS bekend dat er het voorbije jaar 2018 maar liefst tien verschillende wolven - zes vrouwtjes en vier mannen - zijn gespot op Nederlands grondgebied. Dat is bevestigd door DNA-onderzoek. Allemaal kwamen ze uit Duitsland", laat Jan weten.
Drie daarvan trokken verder naar Belgisch Limburg: wolvin Naya, wolf Roger en wolf August. Twee wolvinnen hebben zich in juli en augustus - onafhankelijk van elkaar - gevestigd op de Veluwe en zijn daar nog steeds aanwezig. De overige vijf wolven zijn vermoedelijk teruggekeerd naar Duitsland.
Hoe het de drie Vlaamse wolven verging, is inmiddels bekend: Naya en August vormen nu een koppel met het
Kamp van Beverlo in Leopoldsburg en de vallei van de Zwarte Beek als kern van hun territorium, wolf Roger werd op 11 maart doodgereden in Opoeteren. Maar er is meer wolvennieuws: in de zomer van 2018 werd een andere wolf tot drie keer toe gefotografeerd in de Hoge Venen.
"Die lijkt het daar aardig naar zijn zin te hebben, getuige daarvan ook de sporen die we zélf recent nog vonden in de verse sneeuw op de Hoge Venen op 16 december. Nog in de zomer van 2018 maakt de Waalse minister van landbouw en natuur bekend dat DNA-stalen, genomen op dode schapen in augustus en oktober 2016 in de buurt van La Roche-en-Ardenne, positief zijn getest op wolf. Waarom het twee jaar moest duren om die stalen te analyseren, is een raadsel. Maar als we de talloze meldingen in onze wolvenmailbox mogen geloven, is die vierde Belgische wolf sindsdien niet meer weggeweest uit de Hoge Ardennen rondom La Roche", zegt Loos nog.
En dit is nog maar het begin. In Duitsland worden jaarlijks enkele honderden wolvenwelpen geboren, die nog vóór hun tweede verjaardag op zoek moeten naar een eigen leefgebied en een partner. "Daarvoor kunnen ze alle richtingen uit. Steeds vaker zullen jongvolwassen zwervers ook onze kant op komen, vermoedelijk via Nederland. Of Vlaanderen voldoende rust en ruimte biedt om meer wolven ertoe te verleiden om zich hier ook definitief te settelen, zal de toekomst uitwijzen. Maar dat we op korte termijn meer zwervende wolven op doorreis mogen verwachten, dat is een zekerheid! Omdat uitgerekend zwervende wolven het op schapen gemunt hebben - in een gebied dat ze niet kennen gaan ze gemakkelijkheidshalve voor een snelle hap - zijn preventiemaatregelen meer dan ooit aan de orde! Zodra wolven zich ergens vestigen, schakelen ze doorgaans snel over op ree en wild zwijn, maar ook dan moeten schapen in de periferie van hun territorium beschermd worden", zegt Loos nog.
(foto: inbo)