Dit weekend hebben al meer dan 10.000 mensen in ruim 7500 tuinen vogels geteld tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. De resultaten lopen nog volop binnen via www.vogelweekend.be, maar na 200.000 getelde vogels is het nu al duidelijk dat het uitblijven van de winter voor verschuivingen heeft gezorgd in de samenstelling van het Vlaamse tuinvogelbestand. Zo zaten er volgens de voorlopige resultaten in de gemiddelde Vlaamse tuin 28 vogels. Dat is flink minder dan tijdens andere jaren (vorig jaar waren het er 37). Maar ook wat de rangschikking van de soorten betreft, is het een en ander veranderd. Uit de eerste resultaten blijkt dat voor het eerst sinds 2011 niet de vink, maar wel de huismus terug de meest getelde vogel in de Vlaamse tuinen is. Op twee staat de koolmees. De vink zakt weg naar de derde plek. Een verklaring daarvoor is het milde weer en het goede notenjaar: die twee factoren hebben ervoor gezorgd dat de schuwere vinken genoeg voedsel vinden in het bos, waardoor ze wegblijven uit de tuinen.
Net als vorig jaar is de merel de vogel die in het grootste aantal tuinen gezien werd. In 86 procent van de getelde tuinen werd die soort gezien, dat is iets meer dan vorig jaar.
Deze cijfers zijn nog maar een voorlopige uitslag. Mensen kunnen hun telling nog doorgeven tot maandag 10 februari via www.vogelweekend.be. Daarna worden de gegevens gecorrigeerd door de experts van Natuurpunt Studie.
Met Het Grote Vogelweekend wil Natuurpunt wetenschappelijke gegevens verzamelen over de toestand van onze tuinvogels. Met enkel professionele biologen zou het onmogelijk zijn om de honderdduizenden gegevens te verzamelen. Tegelijkertijd wil de natuurvereniging mensen de schoonheid van de natuur in hun tuin laten ontdekken.