In
bezoekerscentrum De Watersnip vond er vandaag een
belevings- en vormingsdag plaats rond natuur en toegankelijkheid.
Het was een organisatie van educatief centrum De Vroente en bezoekerscentrum De Watersnip van Natuurpunt Beringen.
Zo konden begeleiders van zorginstellingen, leerkrachten en studenten inspiratie opdoen hoe ze
mensen met een beperking kunnen ondersteunen in hun natuurbeleving. Want natuur en gezondheid gaan hand in hand, ook voor mensen voor wie het minder evident is om de natuur in te trekken.
Vicky Peiren uit Leopoldsburg is werkzaam als begeleidster bij Berkenhof in Lommel en zij was alvast enthousiast over het intitatief en kon een elektrische terreinrolstoel uittesten.
"Wij gaan graag met onze mensen buiten. We merken dat onze mensen heel veel deugd hebben van de natuur", zegt Vicky.
Een van de sprekers was
Eddy Van Oers uit Essen (foto boven). Hij is bijna blind en werkzaam bij De Vroente en initiatiefnemer van het Vlinderpad op de Kalmthoutse Heide. Ondanks zijn beperking kan hij enorm genieten van de natuur.
"Ik heb als kind altijd in een bos gespeeld en dan kan nu niet meer. Ik kan niet meer alleen in een bos wandelen. Ik beleef de natuur nu op een heel andere manier: vooral het geluid en de geuren stimuleren me. De geuren in de herfst zijn heel sterk, het pallet van geuren dat nu vrijkomt is enorm en daar kan ik enorm van genieten", zegt Eddy.
Er is meer nood aan initiatieven zoals het Vlinderpad en het Prikkelpad. Het Prikkelpad in Koersel werd tien jaar geleden aangelegd in samenwerking met dienstencentrum 't Weykeke en is een groot succes.
"We zijn altijd op zoek naar nieuwe elementen, zo ontbreekt nog een waterelement. Deze studiedag kan ons zeker nog leren om het pad ook voor blinden aantrekkelijk te maken, want dat is het nu nog niet", zegt
Jan Kenens van Natuurpunt Beringen.