Het is vandaag de
Dag tegen Kanker. De vrijwilligers van
Zorghuis Limburg, een tweede thuis voor mensen met kanker, zullen vandaag de verblijvende gasten gratis extra verwennen met onder meer een zelf bereide feestelijke maaltijd en massages. Eén van die vrijwilligers is
Frank Eykelenburg uit Houthalen-Helchteren. Het helpen van kankerpatiënten is voor hem louterend, voor zichzelf maar vooral voor de mensen die verblijven in het Zorghuis.
"Toen ik met pensioen ging, zocht ik een nuttige invulling van mijn leven en zo kwam ik hier in Koersel terecht bij het Zorghuis. En dat bevalt me prima. Ik voel me hier heel nuttig en het geeft me een goed gevoel om mensen te helpen", zegt Frank.
I
n mei 2017 heeft Zorghuis Limburg in aanwezigheid van de Vlaamse minister van Volksgezondheid de deuren open gezet voor gasten die getroffen zijn door kanker. Zij zijn er welkom in de rustige omgeving van de
vallei van de Zwarte Beek aan de Hazerikstraat,13 in Koersel. Hun dagelijkse beslommeringen kunnen zij daar even opzij zetten. De mantelzorgers kunnen even wat tijd nemen voor zichzelf wetende dat hun familielid in goede handen is. De permanente aanwezigheid van een van de vrijwilligers biedt een luisterend oor en neemt de huishoudelijke taken over.
"Ik heb op maandag een vaste ochtenddienst. Ik zorg dan voor het ontbijt en het middagmaal, praat met de mensen, maken eventueel een wandeling. Ook de praktische dingen zoals de was hoort er ook bij. Het luisteren naar de mensen is heel belangrijk, heb ik gemerkt. Soms is het gewoon luisteren, een oor hebben maar er wordt ook wel gelachen hoor. We zorgen voor een zo normaal mogelijke sfeer".
Het kunnen praten over kanker is belangrijk, dat is een onderdeel van het verwerkingsproces.
"In het begin zien de mensen vaak het leven negatief maar na een tijdje verandert dat stilaan. Wat we vaak zien, is dat er in het gezin spanningen ontstaan. Door een verblijf in het Zorghuis kan de druk wat van de ketel, kunnen ze even hun pauzeknop indrukken en wat tijd nemen voor zichzelf. Uiteindelijk komt dat de relatie dan weer te goed.
Hier kunnen ze het proces op hun eigen tempo verwerken, zonder betutteld te worden".
Is de dood een onderwerp dat besproken wordt?
"Zeker. Het is uiteraard heel confronterend als je het woord kanker hoort. We praten daar zeker over. Wat ik moeilijk vind, is dat er vaak een periode gezet wordt op dat je nog te leven hebt. Er is hier een persoon die elf jaar geleden te horen kreeg dat hij nog twee maanden te leven had...Dat was een enorme klap voor hem".
Wil jij net als Frank ook vrijwilliger worden in het Zorghuis? Surf dan
naar deze site.