Gisteren was het verzamelen geblazen in het Overkophuis op de Lutgartsite in Beringen voor een toonmoment van het
Voorsprong-project. Een project om jongeren die vastlopen op verschillende levensdomeinen te ondersteunen en te begeleiden.
Voorsprong is een lokaal partnerschap in
Beringen, Tessenderlo, Ham en Leopoldsburg dat zich richt naar jongeren tussen 18 en 30 jaar die werkzoekend zijn, geen opleiding volgen of daginvulling hebben. Focus ligt enerzijds op het uitbouwen van samenwerkingsverbanden rondom de jongeren en anderzijds op het begeleiden van de jongeren zodat ze hun leven sterker in eigen handen kunnen nemen om hen op die manier dichter bij een tewerkstellingstraject te brengen. Het is een breed partnerschap tussen de lokale besturen, VDAB, Arktos, Emino, CAW en CGG Kohesi.
De partners bekijken onderling en op maat van elke jongere wie van hen het traject best opneemt. Naast de individuele begeleiding wordt er ook op groepsvorming ingezet. Sinds de start van het project bereikten de coaches via een 34-tal toeleiders al 161 jongeren verspreid over de regio. Een blijvende en kwalitatieve tewerkstelling voor deze jongere blijft het einddoel.
Vertrekken doen ze vanuit de aanwezige noden en behoeften van de vernoemde doelgroep, waarbij psychische kwetsbaarheid, huisvesting, wachtlijsten, diverse hindernissen richting de arbeidsmarkt frequent naar voor komen. Door de uitgebouwde samenwerkingsverbanden kan men expertise bundelen en krachten centraal zetten. Jongeren en begeleiders leren van elkaar.
De begeleidingen zijn gebaseerd op de methodiek van Missing Link. Hierbij staat de jongere zelf aan het stuur van zijn/haar traject en worden diverse organisaties en een persoonlijk netwerk ingezet ter ondersteuning.
“Het project vertrekt vanuit de krachten, kwaliteiten en competenties die aanwezig zijn. Onder het motto “alles wat aandacht krijgt, groeit”, versterken we hierdoor jonge mensen in hun persoonlijke ontwikkeling en toekomst. We willen een veilige haven zijn voor jongeren zodat ze met een trajectgezel aan hun zijde, hun eigen koers kunnen bepalen,” vertelt Veerle Vanstechelman, projectcoördinator van Voorsprong aan.
De toeleiding gebeurt door diverse diensten en organisaties, zoals VDAB, OCMW, Arktos, Kohesi, scholen, GTB,…én de jongeren zelf. Jongeren geven aan dat het project een antwoord biedt op hun vraag. Er wordt naar hen geluisterd en ze bepalen zelf wat er dient te gebeuren om uiteindelijk de juiste job te vinden, op hun eigen tempo. De persoonlijke aanpak waarbij de jongere centraal staat, is een belangrijke meerwaarde.
Het toonmoment werd een gelegenheid om terug te blikken op een boeiende en vooral leerrijke periode maar ook om vooruit te kijken. De partnerorganisaties tekenden present en kregen de kans om workshops aan te bieden.
“Op die manier willen we het project in de kijker zetten en ons netwerk verder verbreden en verstevigen,” besluit Veerle.