In een boom
langs de Dommel in Borkel (Valkenswaard) is voor het eerst een
viervlekmier aangetroffen, meldt Nature Today. Deze warmteminnende mierensoort is wijd verspreid in Zuid- en Midden-Europa, maar schaars in Noord-Europa. De mieren zijn lastig te vinden omdat ze nesten maken in dode takken in boomkronen.
De vondst gebeurde door John Cox, die op laaghangende takken van een zomereik "klopte" en de vallende diertjes opving in een paraplu.
Als het over mieren gaat, dan contacteren we
Els Lommelen uit Overpelt, die daar haar doctoraat aan wijdde. Zij zegt: "Ik ben verwonderd dat ze
(de viervlekmier - red.) ineens zo ver van de gekende verspreiding opduikt. Ze is ruim 100 jaar geleden (voor 1918) in Brussel en Profondeville waargenomen, en sindsdien is ze niet meer in België gezien. Een tiental jaar geleden hebben we (met een beperkte groep van onderzoekers) in functie van een atlas in heel België gerichte inspanningen gedaan om deze soort terug te vinden, maar zonder resultaat. Was ze echt afwezig of hebben we ze over het hoofd gezien? In elk geval gaat ze toen heel erg zeldzaam geweest zijn - àls ze al voorkwam. Ook de laatste 10 jaar is er o.a. in Noord-Limburg nog naar mieren gezocht, zonder de viervlekmier te vinden."
Of ze ook aan de Belgische kant van de Dommel zit? vragen we haar. Els: "Ze is er bij mijn weten nog niet gezien, maar het is niet onmogelijk dat ze er zit of er in de komende jaren gaat opduiken. Vermits ze relatief gemakkelijk te herkennen is, kan eigenlijk iedereen op zoek gaan naar deze soort: ze is niet heel klein (3 à 4 mm, dus vergelijkbaar met de zwarte mieren), ze is roodbruin en zwart en heeft 4 witte vlekken op haar achterlijf. Voor die vlekken moet je wel goed kijken, best met een loep, want deze zijn niet goed zichtbaar als je in de schaduw van een boom staat. Je kan deze boombewonende soort het gemakkelijkst vinden door met een stok op takken te kloppen en vallende dieren op te vangen in een omgekeerde paraplu. Soms kan je ze ook over de stam zien lopen. De viervlekmier heeft een voorkeur voor fruitbomen (in Frankrijk vinden we ze vaak op walnootbomen) en eiken."