Neerpelt en
Bocholt gaan samen met de Vlaamse overheid en Europa investeren in het valleigebied in het
Kolisbos. Er zal gewerkt worden aan de bedding van de
Dorperloop en aan de oevers van waterpartijen om de verdroging van de vallei tegen te gaan. Zo krijgen de fauna en flora nieuwe kansen.
In de Dorperloop
(foto), die het Kolisbos doorsnijdt, wordt regen- en grondwater snel afgevoerd waardoor de van oorsprong natte vallei
verdroogt. De schrale broekbossen in de vallei lijden hieronder. Daarom slaan de twee gemeenten de handen in elkaar om samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen en het Agentschap voor Natuur en Bos de vallei opnieuw te ‘vernatten’.
De belangrijkste ingreep is de
verhoging van de beekbedding van de Dorperloop. Zo zal de beek het grondwater minder snel afvoeren en kunnen de broekbossen zich herstellen. Ook krijgt de natte heide nieuwe kansen. De open plekken waar natte heide zich zal herstellen zorgen voor variatie in licht, plantengroei en structuur in het bos. Deze variatie is nodig voor Europees beschermde vogel- en vlindersoorten.
Verder zal er gewerkt worden aan de
steile oeverranden van enkele waterpartijen, waardoor er een zone met ondiep water ontstaat, belangrijk voor onder meer kikkers, libellen en juffers. Ook heel wat zeldzame planten zullen hier groeien.
De totale kosten van de werken worden geraamd op 55 000 euro, waarvan de Vlaamse overheid en Europa elk 22 000 euro subsidiëren. Op het Neerpelts grondgebied worden de meeste beheerswerken uitgevoerd, reden waarom de gemeente Neerpelt 8000 euro voor haar rekening neemt. De gemeente Bocholt investeert 3000 euro. De administratieve procedure is inmiddels opgestart. Zodra de nodige vergunningen zijn verleend en de verplichte studies zijn afgerond, kunnen de werken van start gaan.