HBVL zinspeelt vandaag in een artikel op een
fusie tussen Beringen en Leopoldsburg. Wouter Beke als burgemeester van Beringen en Thomas Vints richting Brussel, dat is een scenario dat besproken wordt.
Burgemeester Vints is niet te spreken over het artikel.
"In de eerste plaats probeer ik mijn stad te besturen niet via de krant. De zogenaamde carrièrekansen zijn voor rekening van de journalisten, een fusie moet gaan over het belang van de inwoners en niet over mogelijke carrièrekansen of postjes", zegt Vints heftig.
De vraag om een mogelijke fusie in onze regio ligt al langer op tafel. Bij de fusie tussen Ham en Tessenderlo werd ook al gesproken over een fusie van vier, met Beringen en Leopoldsburg. Uiteindelijk gaan alleen Ham en Tessenderlo samen in zee. Beringen als grote stad is niet meteen vragende partij voor een fusie maar de deur van Thomas Vints staat wel open voor een gesprek. Het is ook niet onlogisch dat Beke kijkt naar Beringen. Thomas Vints werkte immers lang op het kabinet van minister Beke.
De
oppositie in Leopoldsburg vroeg aan burgemeester Beke om gesprekken over een mogelijke fusie te starten.
"Wij zijn vragende partij om met alle politieke partijen rond de tafel te zitten om het DNA van onze gemeente in kaart te brengen en te vergelijken met onze buren. De afgelopen maanden/jaren werd er regelmatig door zowel N-VA als PRO Leopoldsburg gevraagd of er uberhaupt fusie gesprekken bezig waren, denk maar aan Ham en Tessenderlo. Op de gemeenteraad van mei werd er nog eens gecheckt of er gesprekken waren, wat toen ontkend werd. Wij als PRO hebben toen voorgesteld om een werkgroep op te richten met alle politieke partijen, bijgestaan door specialisten (intern of externen) om dat DNA te bepalen vooraleer gesprekken te voeren met andere gemeenten.
Dat wil niet zeggen dat we staan te springen om te fusioneren. Daar moet eerst over gebrainstormd worden wat perfect in een werkgroep kan met een open visie", zegt Danny Bloemen.
Een fusie kan wel extra geld in het laatje brengen en er zijn al veel raakvlakken tussen Beringen en Leopoldsburg. Van het Kamp van Beverlo, naar Beverlo en Beringen is maar een kleine stap.
"We werken op heel veel vlakken al samen, denk maar op het niveau van de Eerstelijnszone. Op inhoudelijke zaken werken we ook al goed samen maar als we een fusie willen opstarten, is het belangrijk dat onze inwoners er beter van worden en niet de politici", zegt Vints nog.
"Een fusie tussen Beringen en Leopoldsburg zou een directe overname van de schuld betekenen voor een bedrag van om en bij de 31,7 miljoen EUR. We zouden dan immers ruim boven de 50.000 inwoners uitkomen aangezien Stad Beringen al bijna 50.000 inwoners telt en Leopoldsburg met een kleine 20.000 inwoners er bij komt. Een gezamenlijke schuld van ongeveer 45 miljoen zou dan voor 2/3de wegvallen. Voor twee gemeenten met relatief lage schuld is dit dus maar een kleine meevaller.
Uit het gemeentefonds zouden we ook nooit minder krijgen dan de optelsom van de twee gemeenten nu, maar het is net daar dat het schoentje wringt. We krijgen afzonderlijk al te weinig in verhouding tot de grootsteden, terwijl we dan wel de kaap van de 50.000 inwoners (=grote steden) ronden die we als Stad Beringen nu al bijna afzonderlijk bereiken. Als de verdeling van het gemeentefonds naar ons toe niet structureel wordt aangepast, hebben we vanuit financieel oogpunt weinig voordeel aan een fusie met Leopoldsburg", weet schepen van Financiën van Beringen, Tijs Lemmens, nog te bereken.
Het zal alleszins genoeg stof voor discussie opleveren want in Beringen is de fusie van 1977 nog lang niet verteerd.