Woensdag 20 december 2017
De VZW Verhalis heeft in Voeren de aftrap gegeven voor het project "De dodendraad leeft". Volgend jaar in oktober wil de VZW samen met zoveel mogelijk grensgemeenten een krokuslint van maar liefst 350 kilometer aanplanten.
350 kilometer, zo lang was ook de elektrische grensversperring die de Duitse bezetter vanaf 1915 aanlegde langs de Belgisch-Nederlandse grens. De dodendraad moest voorkomen dat Belgen massaal richting Nederland zouden vluchten of via daar het front in het Westhoek gingen versterken. Er stond 2000 volt op de draden en zowat 1000 mensen kwamen om toen ze de versperring toch probeerden over te geraken - ook al omdat mensen in die tijd nog niet zo vertrouwd waren met elektriciteit.
De VZW Verhalis, die gespecialiseerd is in erfgoedprojecten, wil die donkere bladzijde uit onze geschiedenis niet verloren laten gaan. Vandaar het plan om het volledige traject van de dodendraad te beplanten met krokussen, die elk voorjaar opnieuw zullen herinneren aan die periode. In oktober volgend jaar begint het planten van de bloembollen. Tegelijk wil de VZW een toeristisch fietspad aanleggen van Knokke tot het Drielandenpunt in Vaals. De VZW hoopt dat zoveel mogelijk grensgemeenten in het project stappen. In de Limburgse grensgemeenten is de interesse alvast groot.(Bron: Radio2)