Het
bestuur van KS Vriendenkring reageert met hun gekende stijl op de
nieuwe onthullingen die HBVL gisteren bracht naar aanleiding van de zaak Dylst. De voormalig voorzitter van KS-Vriendenkrijng zit al een tijdje in de cel op
verdenking van het verduisteren van lidgelden, goed voor een bedrag van 2,5 miljoen. KS-Vriendenkring blijft achter hun ere-voorzitter staan en verwijst nogmaals naar de verwezenlijkingen in het verleden.
"Het gerechtelijk onderzoek is geheim en enkel de advocaat van onze ere-voorzitter kan hier de communicatie verzorgen, niemand anders. Zij die aan deze desinformatie meewerken brengen de gehele mijnwerkersgemeenschap schade toe. Al de stappen die onze ere-voorzitter in het verleden heeft genomen zijn wel overdacht en hebben de individuele ondergrondse mijnwerkers geen schade toegebracht, in tegendeel! Voor ons is de kleur van de kat niet van belang, als ze maar de juiste muizen vangt", stelt voorzitter Vanlook poëtisch.
KS Vriendenkring benadrukt opnieuw de verwezenlijkingen van het verleden.
"Indien men dezelfde energie aan de dag legt om pagina’s te schrijven betreffende het bewezen en aangetoond bedrog, waardoor alle gerechtigde mijnwerkers enorm financieel verlies ondervonden sinds 1.1.1991, zou de leefwereld voor deze mijnwerkers en verwanten er heel anders uitzien. Dit bedrog is op 7 mei 2020 rechtgezet met 2/3 meerderheid in de Federale Kamer van Volksvertegenwoordigers door een nieuwe wet die op 15 juni 2020 van kracht werd, waardoor er slechts een klein gedeelte van het verlies dat de ondergrondse mijnwerkers geleden hebben werd uitbetaald. De wet van 15 juni 2020 heeft volgens bestaande wetgeving en beschreven door verschillende studies van juristen en professoren tot gevolg dat er interesten en schadevergoeding moeten uitbetaald worden aan de ondergrondse mijnwerkers die vallen onder het toepassingsgebied van de wet van 15 juni 2020. De gevolgen van de wet van 15 juni 2020 zijn volgens gespecialiseerde juristen niet uitgevoerd", klinkt het in de persmededeling.
"Voor onze leden en voor alle gerechtigde mijnwerkers: Wanneer worden de interesten en de schadevergoeding uitbetaald zoals voorzien door de wetten? Wanneer krijgen de mijnwerkers dezelfde aandacht in de media voor hun rechten? Elke euro die naar een gerechtigde mijnwerker, nabestaande of familie gaat, komt terecht in de Limburgse economie. Onze ere-voorzitter Michel Dylst krijgt terecht lof van alle ondergrondse mijnwerkers voor de jarenlange inspanningen die hij gedaan heeft om onze rechten te bekomen. Wij als mijnwerkers hebben het heft in eigen handen moeten nemen, hebben met behulp van eigen middelen die onze leden op vrijwillige basis samen brachten, alles moeten doen wat nodig was en is om onze wettelijke rechten te bekomen. Wij zijn allen 60-plussers en staan met onze beide voeten op de grond en weten nog steeds goed wat we doen en willen bekomen. En als we de verhalen in de krant moeten geloven is onze ere-voorzitter blijkbaar nog heel gezond", besluiten Eddy Melis en Roger Vanlook in hun persbericht.
Ondertussen is de tweespalt bij de ex-mijnwerkers groter en groter aan het worden, op sociale media blijven de reacties voor verdeeldheid zorgen. Voor de waarheid zal het wachten zijn tot het onderzoek is afgerond.