Het provinciebestuur start met
een audit van haar functionele fietspaden. Dat zijn fietspaden die gebruikt worden voor functionele verplaatsingen naar het werk, of naar de winkel, bijvoorbeeld. Op basis van de verzamelde gegevens kan men het fietsbeleid beter afstemmen op de noden op het terrein en de behoeften van de fietser.
Limburg telt zo’n 2.000 km aan functionele fietspaden. De provincie beheert dat netwerk in overleg met Vlaanderen en in samenwerking met de lokale besturen. Zo keert het provinciebestuur samen met Vlaanderen jaarlijks meer dan 2 miljoen euro subsidie uit aan de lokale besturen, voor veilige functionele fietspaden.
“Om een inzicht te krijgen in de huidige kwaliteit van ons functioneel fietsroutenetwerk starten we met een nieuw project, de
Fietsbarometer. Die Fietsbarometer wordt hét instrument om alle actoren te ondersteunen die werken aan méér en beter fietsen”, legt gedeputeerde voor Mobiliteit, Bert Lambrechts, uit. Die Fietsbarometer werd ontwikkeld door de provincie Antwerpen. Hij is gestoeld op vier pijlers: cijfers van fietsongevallen, enquêtes, fietstellingen en een meetfietsgegevens. Die fietstellingen komen onder meer van fietsentellers; volgend jaar worden er alvast drie geplaatst, onder meer langs de fietssnelweg Spoorlijn 18 in Houthalen-Helchteren. maar er komen er nog bij, ook tijdelijke.
Nog specialer is de
meetfiets (foto) die het provinciebestuur zal inzetten. Een speciale meetfiets van de Fietsersbond fietst deze legislatuur het hele BFF af. Dat geeft een duidelijk objectief beeld van de kenmerken en de kwaliteit van de aanwezige fietsinfrastructuur. De meetfiets analyseert bijvoorbeeld het trilcomfort, de breedte, de aanwezigheid van een schrikstrook en de kruisingen.
"De verzamelde info zal ons helpen om doordachte beslissingen te nemen over onze eigen investeringen in fietsinfrastructuur, maar ook om de lokale besturen te adviseren: welke tracés worden het best prioritair aangepakt, waar zitten de belangrijkste missing links,... Het gaat dan om zowel quick-wins (korte termijn) als om grootschaligere investeringen (lange termijn)," zegt Lambrechts.
(Foto Provincie Antwerpen)