In deze coronatijden zijn mensen meer dan ooit
bezig met hun tuin. "Dat kan uitmonden in te veel activiteit,” waarschuwt bioloog Dirk Draulans. "Een tuin moet toch een beetje zijn gang kunnen gaan om er natuurlijk uit te zien. Een
wat wildere tuin biedt immers weerstand tegen periodes van extreme droogte."
We leven in een van de droogste regio's van Europa en de maand april was de droogste april in honderd jaar tijd. "Het is belangrijk dat we ons hiertegen wapenen want deze droogtes zullen in frequentie toenemen als gevolg van de klimaatopwarming. Een deel van de oplossing ligt in onze tuin," zegt Draulans.
Niet alleen de toenemende droogte is een probleem voor ons allemaal, ook het verlies van biodiversiteit kan het leven zoals we het nu kennen in gevaar brengen. "Terwijl de gemiddelde tuineigenaar een tuin zoals die van mij als een wildernis zou bestempelen ben ik hier trots op. We moeten af van de gladgeschoren gazons, want hiermee verlies je zeer veel mogelijkheden voor de biodiversiteit”. Dirk wijst op het feit dat bijna één tiende van onze oppervlakte uit tuinen bestaan; wat mensen in hun hof doen heeft dus een relatief grote impact.
Naast een positieve bijdrage voor onze droogteproblematiek en de biodiversiteit word je beloond met een tuin die bruist van leven, kleur en geur. "Ik word in mijn tuin immers altijd omringd door vlinders, bijtjes en vogeltjes,” zegt Dirk.