Het gasnetbedrijf Fluxys tracht landbouwbedrijven te motiveren door landbouwers die omschakelen van stookolie naar aardgas, een financiële duw te geven. Hiervoor richtte het bedrijf een exclusief subsidiefonds op.
Om het traject van de eerste interesse tot concrete omschakeling te realiseren, begeleidt de provincie Limburg in het project
‘Nieuwe energie voor de landbouw van morgen’ 30 land- en tuinbouwbedrijven in hun omschakelingsproces. Door 34.000 euro te voorzien (gelijk verdeeld over de beleidsdomeinen Landbouw & Platteland en Natuur & Milieu), kunnen deze bedrijven
het actief omschakelingstraject gratis doorlopen.Eerst wordt een energieaudit uitgevoerd om de energie-efficiëntie van het landbouwbedrijf te verbeteren. Dat kan gaan van infrastructuur tot koel- en verwarmingsinstallaties. Als de eerste analyse uitwijst dat een omschakeling naar aardgas de meest wenselijke of in afwachting van duurzamere alternatieven de enige optie is, wordt men doorverwezen naar Fluvius. De netbeheerder maakt vervolgens specifieke technische analyses en calculaties op en zal bedrijven die in aanmerking komen, begeleiden bij de aansluiting op het aardgasnet en de aanvraag voor een premie uit het Fluxys-fonds.
Wanneer er meer potentieel in zit en zonneboilers, pocketvergisters, mini-WKK’s of warmtepompen bijvoorbeeld tot de mogelijkheid behoren, worden de landbouwbedrijven intensief begeleid door het Innovatiesteunpunt.
Deze extra begeleiding is noodzakelijk omdat het vaak complexere oplossingen zijn. Het innovatiesteunpunt kan een moeilijke technische oplossing van een offerte toch begrijpbaar vertalen naar de land- en tuinbouwer. Anderzijds zijn sommige installateurs van duurzame technieken niet zo vertrouwd met de land- en tuinbouwsector. “Het innovatiesteunpunt begrijpt zowel de taal van de boer en de taal van de installateur en kan zodanig tolk spelen tussen beide partijen zodat er geen belangrijke details vergeten worden”, aldus gedeputeerde Inge Moors.
Met de bedrijfscases hoopt de provincie Limburg immers ook andere land- en tuinbouwbedrijven te inspireren en te sensibiliseren rond duurzame alternatieven. Daarom worden er binnen het project
demo-momenten georganiseerd waarin goede praktijken rond duurzame verwarming onder de aandacht worden gebracht. Ook de inhoud en de opgebouwde expertise van dit project worden gedeeld om de hele landbouwsector te inspireren.
Limburgse land- en tuinbouwbedrijven die zich voor het omschakelingstraject willen aanmelden,
kunnen zich voor 31 augustus 2021 registreren bij het Innovatiesteunpunt (laurens
innovatiesteunpunt.be of 016 28 61 02). De bedrijven worden dan vanaf september 2021 bezocht. Het einde van het project is voorzien voor november 2022. Heb je als landbouwbedrijf een grote energiekost, dan is dit zeker een aanrader!
Aanvullende informatie over het project