Als de zon in het land is, duiken de wespen steevast op. Vervelend. Zeker als je met een wespennest zit in je tuin, je huis of vlakbij je terras.Heb je een storend wespennest in je woning of tuin en wil je dat de brandweer het verdelgt? Contacteer de brandweer dan via het nieuwe en handige e-formulier op
www.hvznl.be. Geef een goede beschrijving op het formulier, als we aan het nest kunnen, hoef je niet thuis te zijn. Zet er eventueel een markering bij: bv. trapladder, vuilbakje, fles,…
Een afspraak maken is niet mogelijk, in het formulier kan je wel aangeven wanneer je thuis bent.
Wanneer je niet thuis bent wordt de factuur opgestuurd, wanneer je wel thuis bent kan enkel met bancontact betaald worden (geen cash)
Mocht het e-formulier niet werken, kan je telefoneren naar 011 542900.
Wanneer komt de brandweer langs?De wespenverdelging gebeurt zo snel mogelijk. Wanneer er echter veel oproepen zijn, kan er toch een wachttijd van enkele dagen zijn. Wespennesten in huis krijgen altijd voorrang op wespennesten buitenshuis. Ook een oproep van iemand die allergisch is voor wespensteken (= mensenleven in gevaar) wordt prioritair behandeld. Wespenbestrijding is voor de brandweer normaal geen dringende interventie. Wanneer er geen dringende noodoproepen zijn, gaat de brandweer op wespenronde op basis van de binnengekomen meldingen.
KostenHet verdelgen van wespennesten kost 25 euro (excl. btw). Wanneer de brandweer onmiddellijk moet komen of op zaterdagen, zon- en feestdagen betaal je 50 euro (excl. btw). Vanaf 1 juli 2016 zijn de hulpverleningszones btw-plichtig (21%).
Praktische tips Vermijd bruuske bewegingen wanneer er een wesp of bij in de buurt is.
Sla nooit een insect dood dat op je lichaam zit, maar schiet het eventueel met een vinger weg.
Dood zeker geen wesp of bij in de buurt van het nest. Dit zal soortgenoten aantrekken.
Probeer ook nooit zelf een wespennest uit te roeien en sluit de invliegopening van de wespennest niet af.
Gebruik producten die specifiek voor wespenverdelging bedoeld zijn.
Bijen zijn niet gevaarlijk en beschermd. De brandweer mag deze dan ook niet verdelgen. Voor het verwijderen van een bijenzwerm moet je een beroep doen op een imker. Normaal gaan bijen vanzelf weer weg, ze maken geen nesten.