Met de
campagne 'Let’s talk about sekse' roept FURIA vzw op om meer te reageren op stereotypen over vrouwen. Stereotypen zijn er over iedereen. We stoppen mensen in hokjes en dichten hen allerlei gedragingen en eigenschappen toe. Dat is zeker het geval als het gaat over man- of vrouw-zijn. Mannen zijn dan bijvoorbeeld natuurlijke leiders, ambitieus en assertief en vrouwen meelevend, gevoelig en vriendelijk. Enkel je sekse, of je lichamelijke en biologische kenmerken waardoor anderen je zien als man of vrouw, leidt vaak al tot stereotiepe gedachten.
Verschillende campagnes roepen op om seksisme en stereotypen te bestrijden, onder andere door het te benoemen. Maar hoe je dat precies doet, blijft vaak onderbelicht. In een ideale wereld weten we allemaal precies wat we moeten zeggen als iemand met clichés rondstrooit, maar de realiteit is helemaal anders. Samen met sociaal psycholoog Dr. Loes Meeussen, docent en onderzoeker aan Thomas More en de KU Leuven, geeft FURIA vijf tips die helpen bij het reageren op stereotyperingen. Het zijn vijf verschillende mogelijke reacties die je kan gebruiken om stereotypen aan de kaak te stellen. Soms heel direct, soms subtiel. Ze geven een houvast aan mensen die op zoek zijn naar een manier om met verschillende situaties om te gaan.
De
lezers van de Internetgazet kunnen de Let’s talk about sekse”-toolbox gratis bestellen
via deze link. Daarin schetst FURIA vzw 12 scenario’s waarop je gepaste reacties kan verzinnen en je krijgt ook voorbeelden van wat mogelijke antwoorden zijn. Meteen voer voor discussie dus.