De hinder die de
eikenprocessierupsen dit jaar opleveren is erg groot. Door ons gecontacteerde huisartsen hebben dagelijks te maken met vele patiënten die verschrikkelijk last hebben van jeuk, veroorzaakt door de brandhaartjes van die rups. Het heeft allemaal te maken met de warmte van de voorbije weken, zeggen deskundigen. Door het aanhoudend warme weer en de snelle ontwikkeling van de rupsen lijkt de preventieve bespuiting minder effectief te zijn geweest. Een bijkomend probleem als gevolg van de hoge temperaturen is dat mensen minder bedekt zijn en zodoende meer blootgesteld zijn aan de brandharen.
De provincie gaat nu inzetten op een nieuwe aanpak. Samen met de provincie Antwerpen en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft men Europese subsidies aangevraagd voor een plan waarin de
Grote poppenrover centraal staat. Dat is een kever die bij ons vrijwel is uitgestorven maar bekend staat om zijn voorkeur voor harige rupsen. Om die reden werd hij in de VS en Canada al uitgezet in de strijd tegen rupsen. Volgens onderzoeker Luc Crèvecoeur van het Provinciaal Natuurcentrum zoeken de kevers naar de rupsen en eten ze die lekker op, haartjes of niet. Het is nu de bedoeling om duizenden dergelijke kevers uit te zetten.
Daarnaast wil men ook inzetten op het hangen van nestkastjes voor koolmezen. Die zijn verzot op kleine rupsen voor hun broedende mezenmama en hun kroost.
Er is nog hoop!
Grote poppenrover (Foto Gyorgy Csoka, Hungary Forest Research Institute, Bugwood.org)