Op 12 maart was het precies honderd jaar geleden dat
Louis Paul Boon in Aalst geboren werd. In Nederland en Vlaanderen wordt hij door velen beschouwd als de belangrijkste romanschrijver in de Nederlandse literatuur van de twintigste eeuw. De tweedelige roman
De Kapellekensbaan en
Zomer te Ter-Muren vormt het toppunt van zijn oeuvre.
CC De Adelberg brengt met een boeiende lezing én een tentoonstelling deze intrigerende figuur en zijn werk weer tot leven.
Inleider Willem M. Roggeman, voorzitter van het Louis Paul Boon Genootschap, werd door Boon tot zijn beste vrienden gerekend en lag aan de basis van de kandidaatstelling van Boon voor de Nobelprijs. In deze lezing vertelt hij wat de vereisten zijn voor de Zweedse Academie om de Nobelprijs toe te kennen en welke kans Boon hierbij maakte. Hij heeft het niet alleen over de belangrijkste werken van Boon, maar ook over de wisselwerking tussen zijn literair en zijn journalistiek werk en over zijn vriendschap met schrijvers als Willem Elsschot, Gaston Burssens en Richard Minne.
Brussel, een oerwoud is één van de reportages die Louis Paul Boon schreef als journalist van de communistische krant "De Roode Vaan". De volledige serie met illustraties van Maurice Roggeman wordt nog t.e.m. zaterdag 1 december tentoongesteld in de Openbare Bibliotheek. De toegang is gratis.
Lezing Louis Paul Boon, een gemiste Nobelprijs
Woensdag 21 november 2012 om 19.30 uur in het Raadhuis
Tickets: € 8 / € 7 (-26/+55)
I.s.m. Louis Paul Boon Genootschap & Openbare Bibliotheek.