Het is een
goede zomer voor de vlinders. Er zijn er beduidend meer dan de voorbije jaren, meldt Natuurpunt. Daarnaast waren er onder de 41 soorten die tijdens de nationale
tuinvlindertelling geregistreerd werden ook vele zeldzame nieuwkomers. Toch boeren sommige soorten ook achteruit: graslandvlinders als het icarusblauwtje doen het jaar na jaar slechter.
‘Op 3 en 4 augustus telden 7.747 Vlaamse gezinnen meer dan 202.000 vlinders in hun tuin’, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt. Dat zijn opvallend meer exemplaren dan de voorbije jaren. De trend is te danken aan het vochtige voorjaar en de warme zomer. Door het eerste is het gras blijven groeien, waardoor de rupsen genoeg te eten hadden. Dat zorgde al voor meer vlinders en die overleven nu ook goed met dit warme weer zodat ze zeer veel eitjes kunnen leggen. Het aantal opgemerkte vlinders werd nog vergroot doordat opvallend veel trekvlinders uit het zuiden naar onze contreien gekomen zijn. In zo goed als elke tuin zitten dit jaar vlinders, gemiddeld 26 exemplaren van 6 verschillende soorten. In totaal werden 41 verschillende vlindersoorten geteld.
Het gamma-uiltje, een overdag vliegende nachtvlinder werd het vaakst gezien. De dagpauwoog en het klein koolwitje vervolledigen de top drie. Naast de 20 soorten die het vaakst voorkomen in onze contreien, meldden de deelnemers van de tuinvlindertelling ook een aantal bijzondere vlinders. De meest opvallende soort dit jaar was de
oranje luzernevlinder (foto). Deze oranje-gele trekvlinder uit Zuid-Europa kan bij aanhoudend warm weer onze streken bereiken, en was dit jaar heel talrijk.
Ook zeldzame soorten dagvlinders werden gemeld; zo waren er bijvoorbeeld veel meldingen van de keizersmantel en waren er meerdere waarnemingen van de heivlinder, de kleine ijsvogelvlinder, het kaasjeskruiddikkopje en de argusvlinder. Het bleek blauwtje is de meest zeldzame soort die gemeld werd; hij is geen standvlinder in Vlaanderen, maar door het warme weer konden wel meerdere exemplaren tot bij ons vliegen. Het is nog afwachten of ze zich hier ook succesvol kunnen voortplanten. Ook een opvallende nieuwkomer is de Spaanse vlag. Dat is een zwart-wit gestreepte nachtvlinder met rode achtervleugels. Hij breidt zich de laatste jaren sterk uit.
Toch is de toestand van onze dagvlinders nog niet in volle glorie hersteld. In vergelijking met de jaren negentig is dit slechts een gemiddeld jaar en 19 van de soorten die hier toen voorkwamen, blijven uitgestorven.
(Foto Josh Van Dijck)