Aan kasteel Vogelsanck in Heusden-Zolder is vandaag het boek
“Merkwaardige bomen in Limburg – Op pad met bomenjagers”. voorgesteld. Daarin staan 120 unieke Limburgse bomen die door de vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep en het Provinciaal Natuurcentrum zijn geselecteerd uit 5.000 merkwaardige bomen.
Vroeger hadden bomen een religieuze of symbolische functie, of ze markeerden grenzen. Maar in de tweede helft van de 20ste eeuw werden ze vaak als hinderlijk ervaren en gekapt.
Bert Lambrechts, gedeputeerde van Milieu en Natuur: “Intussen is het duidelijk dat bomen zorgen voor een gezonde en aangename werk- en leefomgeving en dat ze helpen in de strijd tegen de klimaatverandering. Daarom neemt de provincie maatregelen:er zijn subsidies voor scholen die hun speelplaats vergroenen, er zijn de campagnes ‘Klimaatbomen in Limburg’ en ‘Limburgse Klimaattuinen’, en ook gemeenten en steden gaan we helpen.”
Al vijf jaar doorkruisen de vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep onze provincie, op zoek naar merkwaardige bomen. Zo ontdekten ze al 5 000 bomen in privétuinen, kasteelparken en op gemeentegronden. Telkens noteren ze de soortnaam, hoogte, dikte én exacte GPS-locatie. De nieuwe publicatie “Merkwaardige bomen in Limburg” maakt die kennis inzichtelijk.
Jan Mampaey, diensthoofd van het Provinciaal Natuurcentrum: “Het nieuwe boek beschrijft de maatschappelijke waarde en de diversiteit aan oude en merkwaardige bomen in Limburg. 120 bomen uit 27 gemeenten krijgen een gezicht met paginagrote foto’s. Het zijn bomen die de lezers ook in het echt kunnen gaan bekijken.”
"We kozen voor 12 thema's", voegt Jef Van Meulder, één van de bezielers van het boek er aan toe. 'Mijn persoonlijke toppers zijn twee unieke, majestueuze dreven: die met dakspaaneiken in Geistingen (Kinrooi) en eentje met gewone platanen in Riemst."
De lezer vindt in het boek ook 9 parken en 6 bijzondere collecties, onder meer die van kasteel Vogelsanck, waar baron Claude de Villenfagne erg trots op is. Het kasteeldomein is sinds 1741 eigendom van de familie. Generatie na generatie bouwen ze ervaring op rond het beheer van parken, bossen en bomen. Baron Claudes voorouder Jean-Louis de Villenfagne liet zo’n 200 jaar geleden 150 boomsoorten uit binnen- en buitenland aanplanten, creëerde een arboretum en introduceerde onder andere de
weymouthden in België. Spijtig genoeg tastte blaasroest, een schimmelinfectie, bijna alle weymouthdennen in Limburg aan.
(Foto MP)
Het boek "Merkwaardige bomen in Limburg – op pad met bomenjagers” kost € 35 (€ 10 verzending) en is te koop aan de balie of via de website van het Provinciaal Natuurcentrum.