In de loop der eeuwen gingen vele archieven die eigenlijk in het
Rijksarchief thuishoren om de meest uiteenlopende redenen 'verloren'. Het Rijksarchief zet zich actief in om deze verloren gewaande publiekrechtelijke archieven maximaal op te sporen. Zo werden onlangs enkele loten middeleeuwse charters die door een veilinghuis te koop werden aangeboden, op vraag van het Rijksarchief uit de veiling gehaald en via de politie van Eigenbrakel gerecupereerd.
Het gaat om twee charters van de abdij van Boudelo in Sinaai (1220),
drie charters van het begijnhof van Maaseik en zijn rechtsopvolger de Sint-Agnespriorij (1266, 1269 en midden 15de eeuw), een charter van de heer van Rotselaar voor de abdij Vrouwenpark in Rotselaar (1264) met de eerste vermelding van een wijngaard in deze regio, een charter van Jan van Aarschot voor de priorij van Gempe over het patronaatsrecht van Nieuwrode (1241) en een ruil van grond tussen de kartuizers van Sint-Martensbos in Lierde en de benedictinessen van Groot-Bijgaarden (1332).
De charters zullen geïntegreerd worden in bestaande inventarissen en zijn raadpleegbaar in het Rijksarchief Gent (Boudelo), het Rijksarchief Hasselt (Maaseik) en het Rijksarchief Leuven (de overige charters).
Deze stukken behoren tot het openbaar domein en mogen dus niet verhandeld worden.
De abdijen in kwestie werden door het Franse bestuur afgeschaft en de goederen werden toen genationaliseerd, ook de archieven. Zo werden en blijven deze archiefstukken staatseigendom, ook na meer dan 200 jaar.
Op zoek naar verloren gewaande archieven...
Het Rijksarchief maakt, mits op de hoogte, voor ieder archiefstuk dat op een veiling verschijnt of ergens anders te koop wordt aangeboden, een analyse of het tot het openbaar domein behoort of niet. Goederen die tot het openbaar domein behoren (bv. een register van de burgerlijke stand van een gemeente, een brief gericht aan een burgemeester of een minister in functie, een vonnisregister van een vredegerecht, een kadasterkaart gebruikt door de diensten van Financiën, archieven van afgeschafte abdijen en kloosters), zijn niet te vervreemden en dit recht verjaart niet.
Hebt u publiekrechtelijke archieven in uw bezit of hebt u gemerkt dat overheidsarchief op het internet of elders te koop wordt aangeboden? Neem dan contact op met een Rijksarchief in uw buurt via www.arch.be!
(Foto's ©Rijksarchief)