Recent zijn er al 9 bos- en/of heidebrandjes geweest in onze regio, uiteraard omwille van de lange periode van droogte. Na zijn bezoek aan de brandweerkazerne van Lommel trok minister Brouns dan samen met mensen van de brandweer naar
Bosland waar de medewerkers van het
Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) hem op wachtten. Dat duurde even, want de minister stond blijkbaar aan de kant van de testbaan bij Ford, terwijl hij verwacht werd in de buurt van de Trepkeshoeve.
Meer foto'sTer plekke gearriveerd - nog altijd gevolgd door vele mensen van de lokale, provinciale en nationale media - werd de aandacht gevestigd op de aangelegde
brandpaden. Bij een bos- of heidebrand is het immers van primordiaal belang dat de brandweer ook (snel) ter plaatste kan geraken. Ook werd uitleg gegeven bij het aanplanten van klimaat-robuuste boomsoorten. Wie jonge boompjes ziet omgeven door een houten hek, kan die boompjes waarnemen. Dat hek dient om te voorkomen dat ze worden opgegeten door reeën.
Onder aanvoering van een wagen van ANB reed het ganse gevolg dieper het bos in, tot aan de brandtoren. Momenteel is het code oranje, dan is de toren niet bemand, tenzij de brandweer en ANB beslissen dat dit toch aangeraden is. Momenteel is de situatie in het bos minder precair dan in heidegebied. Maar zodra het risico zo groot wordt ingeschat dat men naar code rood gaat, schakelt ook die waakzaamheid een serieuze graad hoger. Dan worden die brandtorens wel bemand. Merkt een van de boswachters op die toren ergens een brand(je) op, dan neemt die contact op met zijn collega's op de andere torens in Limburg. Aan de hand van de coördinaten die ze zo verzamelen kunnen ze een exactere locatiebepaling doen. Het ligt in de bedoeling dat die brandtorens op termijn gaan vervangen worden door slimme camera's, dit via het project Hawk-Eye. En op brandgevoelige locaties worden er waterreservoirs geplaatst, die tot 30.000 liter water kunnen bevatten. Commandant Jan Jorissen wijst op de regel van 30 die ze toepassen: is het (gedurende een langere periode) warmer dan 30 graden, is de luchtvochtigheid lager dan 30 % en is de windsnelheid hoger dan 30 km per uur, dan komen we in de gevarenzone. Maar in die situaties is de goede samenwerking tussen de Hulpverleningszone en het Agentschap Natuur en Bos een zegen om enerzijds te zorgen voor preventie en sensibilisering, en anderzijds om zo snel mogelijk op de plaats des onheils te geraken om verdere schade te voorkomen.