Tijdens de verkiezingen van juni zijn
476 voorzitters, bijzitters of plaatsvervangend bijzitters niet komen opdagen. Voor deze inbreuk ontvingen ze een minnelijke schikking. Niet iedereen is ingegaan op het voorstel tot minnelijke schikking, met een gerechtelijke procedure tot gevolg.
Wat is een minnelijke schikking? Een minnelijke schikking biedt burgers de mogelijkheid om een overtreding recht te zetten zonder tussenkomst van de rechtbank. Dit is een kans om een gerechtelijke procedure, met mogelijk hogere kosten, te vermijden. Het merendeel van de overtreders bij de verkiezingen in juni betaalden wel de minnelijke schikking van 250 euro. Wie de minnelijke schikking niet betaalde, ontving een dagvaarding.
In het totaal werden er 39 dagvaardingen uitgestuurd en er zullen nog minstens 35 dagvaardingen bijkomen.
Gevolgen van dagvaarding bij niet-betalen minnelijke schikking
Na de eerste twee themazittingen in Tongeren en Hasselt op 27 november en 4 december werden er 32 vonnissen uitgesproken. Hiervan werden er 31 personen veroordeeld. 30 personen kregen een geldboete (waarvan 26x400 euro, 3x600 euro en 1x800 euro) opgelegd. Eén iemand ontving een werkstraf van 46 uren.
Bij een veroordeling komt bovendien steeds: 200 euro (25 x 7) voor Fonds tot hulp aan de slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en occasionele redders, 24 euro Begrotingsfonds voor juridische tweedelijnsbijstand, 58,90 euro beheerskosten en 35,60 euro kosten strafvordering.
Dossiers verkiezingen oktober
Momenteel worden gelijkaardige dossiers van de verkiezingen in oktober verwerkt. In het totaal ontvingen 728 voorzitters, bijzitters of plaatsvervangend bijzitters die te laat of afwezig waren bij de verkiezingen in oktober een minnelijke schikking van 250 euro.