Het provinciebestuur gaat samen met een aantal partners op zoek naar een alternatieve en duurzame bestrijding van de eikenprocessierupsen. Samen met andere partners in België en Nederland wordt een Europees subsidiedossier voorbereid. Bert Lambrechts, gedeputeerde van Milieu en Natuur: “Met onderzoek naar een aangepast bermbeheer, het plaatsen van nestkasten voor mezen en het uitzetten van grote poppenrovers wil Limburg een pionier zijn in de duurzame bestrijding van de eikenprocessierups. Deze acties moeten zorgen voor een beter evenwicht tussen de eikenprocessierups en zijn natuurlijke vijanden. Begin juni dient het provinciebestuur het dossier in. Vorig jaar werd het al een eerste keer ingediend; het projectvoorstel werd positief beoordeeld, maar er waren nog een paar aandachtspunten. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat we volgend jaar kunnen starten met de terreinonderzoeken.”
Net zoals de voorbije jaren werd er deze lente op heel wat plaatsen al een bacteriepreparaat rond de getroffen eikenbomen in woon- en recreatiegebieden verneveld. Dit preparaat maakt de eikenprocessierupsen ziek.
Het provinciebestuur maakte dit jaar 25.000 euro vrij om de gemeentes te ondersteunen bij de aankoop van het product. Begin mei werd er gestart met de bestrijding. Omdat koud weer, veel zonlicht, regen en wind het effect van de behandeling met het bacteriepreparaat kunnen beïnvloeden, heeft de bestrijding niet altijd het gewenste effect. Andere bestrijdingstechnieken, zoals opzuigen of wegbranden, zijn niet preventief en bovendien erg arbeidsintensief. Een boom tweemaal behandelen per jaar, is economisch en ecologisch niet te verantwoorden.
Bovendien heeft het bestrijdingspreparaat dat nu gebruikt wordt, ook gevolgen voor andere insectensoorten. Een nieuwe, alternatieve aanpak is dus aangewezen.