Drie lokale politiezones hebben een protocolakkoord afgesloten voor een
nauwere samenwerking. Vanaf 1 september gaan de politiezones
Lommel, HANO en
Kempenland de wachtbeurten van bepaalde personeelsleden met officiersbevoegdheden gezamenlijk waarnemen. Totnogtoe werden deze wachtbeurten georganiseerd door elke zone apart, ieder voor het eigen grondgebied.
“De eerste besprekingen voor dit samenwerkingsverband dateren van het najaar van vorig jaar”, zegt politiewoordvoerder Eric Cenens, commissaris bij de politiezone Kempenland. “We werkten al verschillende jaren samen tussen de drie zones. Die samenwerking ging van het gezamenlijk uitvoeren van verkeerscontroles, over het voor elkaar beschikbaar stellen van cellen om aangehouden personen op te sluiten en te bewaken, tot het organiseren van een permanentie voor slachtofferbejegening. De korpsleiding en de politieoverheden zagen de meerwaarde in van deze associaties. Daarom werd er gevraagd nog meer in partnerschap te gaan om zo de politiewerking efficiënter te maken. Dit mondt nu uit in het protocol over de beurtrollen voor de officieren van gerechtelijke en bestuurlijke politie, of kortweg de OGP en OBP wachtbeurten.”
Hoe moeten we dat precies verstaan onder die OGP en OBP? “Het is eigenlijk simpel”, zegt Cenens. “Onze uitvoerende politiemensen hebben een algemene politiebevoegdheid, maar geen machtiging om bepaalde zaken te doen waarvoor de wet voorschrijft dat een officiersbevoegdheid nodig is. Een voorbeeld daarvan is het uitvoeren van een huiszoeking bij betrapping op heterdaad. De wet voorziet dat bij dergelijke actie een officier van gerechtelijke politie moet aanwezig zijn. Politiemensen hebben die hoedanigheid vanaf de graad hoofdinspecteur. Onze hoofdinspecteurs werkten tot nu in een beurtrol van telkens een week om voor onze mensen op het terrein bereikbaar te zijn. Zij konden dan opgeroepen worden en indien nodig ter plaatse rijden. Dat was voor het grondgebied van onze politiezone. De andere zones zorgden voor een eigen permanentie. Met het protocol dat nu is afgesloten, regelen we voortaan de beurtrollen tezamen. Dat is efficiënter.”
Maar wat is dan het verschil tussen die OGP en OBP? “In het voorbeeld dat ik gaf, bepaalt de wet dat er een officier van gerechtelijke politie moet optreden. Een OGP dus. Zoals gezegd zijn dat politieambtenaren vanaf de graad hoofdinspecteur. Maar voor sommige handelingen of beslissingen is er een officier van bestuurlijke politie nodig. Dan spreken we over de OBP. Die bevoegdheden hebben alleen de politieofficieren, de commissarissen en hoofdcommissarissen. Een paar voorbeelden waarbij de wet eist dat een OBP moet optreden of beslissen: het aanhouden van personen die de openbare orde verstoren, het evacueren van gebouwen, het organiseren van systematische fouilleringen bij manifestaties, enzovoort. De OBP heeft ook de bevoegdheden van de OGP, maar niet omgekeerd. Voor bepaalde zaken volstaat de OGP dus niet en moet ook de OBP
worden opgeroepen. Het zijn die beurtrollen van
oproepbaarheden die we vanaf 1 september met de 3 politiezones samen organiseren.”