UPDATE De medische hulpverlening in het grensgebied is verbeterd, maar de Belgische dienst-100 weigert in de grensstreek nog altijd Nederlandse ambulances in te zetten. Omgekeerd gebeurt dat wel. De hulpdiensten in Belgisch-Limburg en Noord-Brabant maakten daar drie jaar geleden afspraken over, maar die halen aan deze kant van de grens weinig uit. In Nederland zetten de meldkamers bij ongevallen en dergelijke wel vaak Belgische ambulances in.
Dat heeft de stuurgroep "Grensoverschrijdende spoedeisende medische hulpverlening" vandaag bekendgemaakt. Ze wil nu werk maken van een echte erkenning van Nederlandse ambulances door de Belgische meldkamers. Dat probleem doet zich overigens alleen in ons grensgebied voor. In Nederlands-Limburg werken de Nederlandse ambulances al wel over de grens.
De afgelopen drie jaar zijn zo'n honderd hulpverleners uit beide landen extra opgeleid. Nederlandse artsen zijn erg blij met de Belgische hulp. In de ziekenhuizen ervaren ze ginds de voordelen van de hulp die de Medische Urgentie Groep (MUG) van het Mariaziekenhuis in Overpelt al biedt. Die MUG-wagen heeft Nederlandse communicatieapparatuur en gps aan boord, zodat hij door de Eindhovense meldkamer kan worden gevolgd.
UPDATE Voor Hamont-Achel is er geen aanbod van Nederlandse ambulancewagens wegens te ver, signaleert burgemeester Theo Schuurmans. "Omgekeerd is er vanuit Budel vraag naar snelle medische hulp die vanuit België dikwijls sneller is. Zo rijdt nu het Rode kruis van Hamont-Achel regelmatig de grens over om, zoals in Hamont-Achel en omstreken (bv. Sint-Huibrechts-Lille ), hulp te bieden."