De hulpverleningszone Noord-Limburg heeft nieuw materiaal aangekocht voor
redding van groot vee (paarden, runderen, …), en dit werd vanmiddag in de brandweerkazerne in Lommel voorgesteld. De brandweer heeft jaarlijks immers heel wat interventies met dieren, groot en klein. Van reeën of everzwijnen in het kanaal, tot ontsnapte reptielen. Zo gebeurt het ook geregeld dat een groot dier in een put of sloot wegzakt en er niet meer uit kan.
Met behulp van het
nieuwe reddingsharnas dat recent werd aangekocht, wordt het nu mogelijk om het dier op een veilige manier op te hijsen. De riemen kunnen worden bevestigd aan de kraan van de haakarmwagen. Uniek bij dit materiaal zijn de extra veiligheidssluitingen: wanneer het dier tijdens de redding in paniek schiet, kunnen de riemen vanop afstand worden losgemaakt.
Maar enkel en alleen reddingsmateriaal kan uiteraard niet zijn nut bewijzen zonder
goed opgeleid personeel. Hier zijn heel wat veranderingen tegenover vroeger, waar een brandweerman voor allerlei interventies werd opgeroepen, zonder de volledige achtergrondkennis te hebben. Sgt. Toon Deferm van de hulpverleningszone Noord-Limburg licht toe:“Vanuit de hulpverleningszone hebben we een
projectgroep voor redden van dieren opgericht. Acht personeelsleden, vooral mensen die zelf al in hun vrije tijd veel met dieren bezig zijn, maken hier deel van uit. De intentie is om van dieren redden een specialisatie te maken. Zo werken we momenteel samen met de brandweerscholen en hulpverleningszones uit Limburg en provincie Antwerpen aan een cursus. In de toekomst zal deze als opleiding worden gegeven aan de brandweerschool. Zo zal je dan kunnen specialiseren in redden van dieren, net als je dit vandaag al kan voor brandweerduiker of hoogteredder. Van de cursus is op dit moment al een deel volledig afgewerkt. We hebben nog een tweede deel voor de boeg.”
(Foto's Jan Buyens)