Vandaag vond in het Pijnven in Hechtel-Eksel het evenement ‘
Lente in Nationaal Park Bosland’ plaats. De start van de lente was voor minister
Jo Brouns en parkvoorzitter
Raf Truyens het ideale moment om het
nieuwe parkteam Nationaal Park Bosland voor te stellen.
Er ligt veel werk op de plank voor het parkteam want de betrokken gemeentebesturen Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt en de partnerorganisaties Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, RLLK en Sibelco formuleerden in het Masterplan 2024-2048 hoge ambities voor de verdere ontwikkeling van het grootste natuurmassief van Vlaanderen.
Meer foto's (Robert Boons) Een sterk team voor een sterke toekomst
Nationaal Park Bosland is een plek waar natuur en mens elkaar ontmoeten. Het is de intentie van de coalitiepartners om de troeven van het Nationaal Park Bosland nog beter uit te spelen en tegelijkertijd in te zetten op de attractiviteit van natuur en landschap, de verbetering van de biodiversiteit en de klimaatrobuustheid. Cruciaal in deze ontwikkeling was de vorming van een parkteam.
“Dit team zal de drijvende kracht worden in de ontwikkelingen van deze mooie regio. Het nieuwe parkteam bestaat uit verschillende deskundigen met diverse achtergronden en ruime ervaring. Dit team moet nu tonen dat we stappen vooruit zetten voor de natuur en natuurbeleving vanuit een groot draagvlak bij de vele Boslanders’ aldus minister van Omgeving Jo Brouns.
Startschot van de dagelijkse werking
Het parkteam zal zich inzetten voor de uitvoering van verschillende projecten binnen de pijlers van het Actieprogramma 2024-2030. Voorzitter Raf Truyens maakt het ambitieniveau voor het park duidelijk met enkele sprekende voorbeelden.
Thema natuur, klimaat, ruimte en omgeving: het uitbreiden en verbinden van natuurgebieden met als voorbeeld het Ecoduct Waaltjesbos als schakel tussen Kattenbos en Waaltjesbos; het Blue Deal project Gortenloop-Hobos; acties rond beschermde soorten en een kwaliteitsverbetering van bestaande natuurkernen.
Thema toerisme en recreatie: de introductie van een nieuw traject rond Gastheren en Ambassadeurs, een masterplan rond de onthaalpoorten waaronder De Grote Hof, een nieuwe lange afstandswandeling en nieuwe kindvriendelijke producten.
Thema communicatie: de ontwikkeling van een Bezoekersgids en de opmaak van een communicatiestrategie met daaronder een nieuwe merkidenteit en een bijhorend communicatieplan.
Eén gedeelde missie: ‘Samen naar de wildernis van morgen’
Nationaal Park Bosland koestert het grootste Vlaamse natuurmassief en werkt aan een toekomst waarin de regio ecologisch sterk, recreatief aantrekkelijk en internationaal toonaangevend is.
Minister Brouns beklemtoont dat hij gelooft in het nieuwe team: “Ik hoop dat - samen met de partners en de bevolking - wordt gewerkt aan een ecologisch sterk, recreatief aantrekkelijk en internationaal toonaangevend park. Zo kan het Nationaal Park een hefboom worden voor de ontwikkeling van de regio”.
Op de foto onder het nieuwe parkteam, met van links naar rechts Ward Segers, Jeroen Clerix, Pieter Cox en Mieke Bex
Ward Segers staat in voor Toerisme en Recreatie:
Historicus, onderzoeker, stafmedewerker en projectcoördinator. Heeft heel wat ervaring bij Visit Limburg. Gekend van oa. het fietsproject Fietsen door de Bomen.
Jeroen Clerix staat in voor Communicatie:
Projectcoördinator en communicatiedeskundige. Voorheen aan de slag bij Bosland. Zat in het team dat het Nationaal Park label binnenhaalde.
Pieter Cox staat in voor Natuur, Omgeving, Ruimte en Klimaat:
Biowetenschapper en ervaren projectleider. Vrijwilliger in natuurbeheer en monitoring. Voorheen aan de slag bij de Nederlandse Bosgroepen.
Mieke Bex is Manager van het team
Business manager en ervaren communicatiestrateeg. Voorheen aan de slag bij de Vlaamse Overheid en Connect. Gekend van oa. het complex project Noord-Zuid Limburg.