Samen met enkele parlementsleden van verschillende partijen heeft Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts een akkoord bereikt over
een nieuwe regelgeving inzake vuurwerk. Vandaag is vuurwerk altijd en overal toegelaten, tenzij het lokale gemeentebestuur er anders over beslist. Die logica wordt omgedraaid. Zo kan ook heel wat dierenleed vermeden worden, zegt de minister.
Er bestaat op dit moment in Vlaanderen geen algemene regel voor het gebruik van vuurwerk of voetzoekers. In principe mag iedereen overal vuurwerk of voetzoekers afschieten, tenzij de gemeente een lokaal verbod heeft uitgevaardigd. In slechts 38 steden en gemeenten geldt een totaalverbod. In 103 gemeenten heb je een voorafgaande toestemming van de gemeente nodig. De regelgeving is diffuus en weinig bekend. In de praktijk wordt er zeker in de eindejaarsperiode massaal in de lucht geschoten, zonder veel aandacht voor het welzijn van mens of dier. Het gevolg is dat er heel wat ongelukken gebeuren, tot zelfs overlijdens, dat er geluidsoverlast ontstaat en dat talloze dieren doodsbang zijn, op hol slaan of gewond geraken.
Minister Weyts ging daarom op zoek naar een parlementair draagvlak om vuurwerk aan banden te leggen. Met succes, want
er komt nu een nieuw decreet, dat gedragen wordt door alle stemgerechtigde fracties uit de Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement. De Vlaamse Volksvertegenwoordigers Sofie Joosen (N-VA), Dirk de Kort (CD&V), Gwenny De Vroe (Open VLD), Els Robeyns (SP.a) en Bart Caron (Groen) introduceren een
algemeen verbod, waar gemeentebesturen dan van kunnen afwijken. De logica wordt zo omgedraaid. In de toekomst zal vuurwerk verboden zijn, tenzij het lokale bestuur het toelaat op bepaalde plaatsen en bepaalde momenten.
Het nieuwe decreet komt er
nog deze legislatuur en zal ook gelden voor voetzoekers, wensballonnen en carbuurkanonnen. Wensballonnen worden de laatste jaren steeds populairder, maar de meeste brandweerzones roepen vandaag al op om deze ‘Chinese lantaarns’ te bannen, omdat de risico’s bij het oplaten te groot zijn. Wensballonnen zijn ook gevaarlijk voor dieren zoals vogels of koeien, als die een neergelaten ballon tegenkomen in hun weide.
(Foto Stefane Jamers)