KBM, de Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen voor Huisvesting, wil op korte termijn het jaarlijks info- en meetprogramma rond
vochtproblematiek hervatten. De intentie is om bewoners correct te informeren omtrent ventilatie en isolatie. "Dit omdat we opmerken dat hier vaak hardnekkige verhalen de ronde blijven doen. In dat verband willen we nu al meegeven dat het regelmatig en correct ventileren van de woning helpt om de energiekosten naar beneden te halen en vochtproblemen te vermijden", zegt
directeur Bert Cox. Hiermee reageert hij op een vraag van Groen Ham tijdens de laatste gemeenteraad in onze buurgemeente.
"Heel wat huurhuizen van de Kantonnale Bouwmaatschappij in Ham vertonen gebreken, zoals vocht, schimmel, gebrekkige ventilatie of slechte isolatie. Vocht, schimmel, loskomende plinten, verzakkende vloeren en een gebrekkige isolatie", stelt
Paul Nies van
Groen.
Nies deed een rondvraag in Ham.
"Bij een eerste rondvraag, eind 2019, kwamen al vocht- en ventilatieproblemen aan het licht in de sociale woningen,", zegt hij. "Bij een recente steekproef bleken die problemen niet opgelost, maar bleek het probleem wijder verspreid dan eerst gedacht".
Toch was de situatie niet overal slecht. “We zijn ook bij mensen langs geweest die tevreden waren, die nieuwe ramen hadden en wiens spouwmuur was geïsoleerd”, geeft het gemeenteraadslid aan.
Bert Cox van KBM wil het probleem wel degelijk aanpakken, maar dat vergt tijd.
"KBM heeft na melding van vochtige kelders door de huurders behandelingen door middel van injectie uitgevoerd in de keldermuren van een aantal oudere woningen in de Zandstraat en Populierenwijk in Ham-Kwaadmechelen. Deze behandelingen zijn vrij standaard en werden reeds succesvol uitgevoerd in heel wat woningen van KBM. Soms is echter een nabehandeling nodig om het probleem volledig op te lossen. We vragen hierbij steeds de hulp van de bewoners om mee een oogje in het zeil te houden zodat we zeker zijn dat de behandeling effectief was en om uit te zoeken of er geen andere defecten aan de oorsprong liggen van de vastgestelde vochtproblemen. Het is cruciaal dat bewoners met klachten i.v.m. vochtinfiltratie dit steeds melden aan de SHM. KBM zal zulke klachten steeds registreren, onderzoeken en aanpakken".
De visie van de SHM is om via een planmatige aanpak de woningkwaliteit van KBM te verhogen. Waar nodig zal dit gebeuren door grondige renovatie of vervangingsbouw van de meest verouderde delen van het patrimonium. Om de snelheid en efficiëntie te verhogen zal ook gekozen worden voor buurtrenovaties die zorgvuldig ingepland en gecommuniceerd zullen worden. Bij deze buurtrenovaties rekent de sociale huisvestingsmaatschappij ook op de steun van de lokale overheden.
"In het verleden was KBM al voortrekker op vlak van energierenovatie en wil deze rol ook in de toekomst blijven spelen. KBM haalde vlot de ERP2020 doelstellingen en slaagde erin om alle woningen in eigendom te voorzien van dakisolatie, centrale verwarming en minimaal dubbele beglazing. Ondertussen worden ook de eerste stevige stappen genomen om de 2050 doelstellingen te halen waarbij het E-peil van het volledige patrimonium significant gereduceerd wordt. Deze aanpak is 100% geïntegreerd met het totale renovatieplan om de beschikbare middelen optimaal in te kunnen zetten en de snelst mogelijke implementatie te kunnen garanderen", zegt Cox nog.
De Kantonnale Bouwmaatschappij van Beringen (KBM) is een sociale huisvestingsmaatschappij die 3700 sociale huurwoningen verhuurt en beheert in West-Limburg.