Het provinciebestuur lanceert vandaag het nieuwe participatieve project
'Onder de Radar', waarbij op zoek wordt gegaan naar
verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. “Dat ook onze provincie heel wat meegemaakt heeft in WO II hoeft geen betoog. Maar we zijn ons minder bewust van de sporen die de oorlog heeft achtergelaten: fysieke littekens in het landschap, maar ook verhalen in de hoofden van wie erbij was. Samen vormen ze een deel van onze geschiedenis die we in gedachten en in ere moeten houden. Dankzij een onderzoek van de Universiteit Gent en de input van alle Limburgers kunnen we via onderderadar.be de puzzel van WO II verder aanvullen”, zegt Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme en Erfgoed.
In 2019 ontdekte de Vakgroep Archeologie van de UGent een unieke reeks Duitse luchtfoto’s uit WO II in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA). Ze waren 75 jaar geleden door de geallieerden onderschept tijdens een geheime missie op het einde van de oorlog. Het team ging aan de slag om de luchtfoto’s zorgvuldig te digitaliseren en te onderzoeken, aangevuld met Amerikaanse luchtfoto’s. De 810 foto’s dekken het volledige Limburgse grondgebied en geven een prachtig beeld van het Limburg van toen.
Het provinciebestuur brengt de komende maanden uit elk van de 42 Limburgse gemeenten een WO II-getuigenis. Unieke verhalen rond loopgraven, bunkers, vliegvelden, schuiloorden, kampementen, enz. Pakkende verhalen vlak bij onze voordeur. Anderzijds zal het platform ook een bron van inspiratie en virtueel werkveld worden voor historici, archeologen, de erfgoedsector, educatieve projecten,…
Het platform en een eerste reeks verhalen worden vandaag gelanceerd. Ken je zelf een relict of een overblijfsel, uit WO II? Heb je een origineel verhaal over dit relict? Prik het dan op de kaart of op één van de vele luchtfoto’s. Voeg vervolgens je eigen verhaal, foto’s en filmpjes toe op het platform. Deel je informatie met alle Limburgers. Of struin door de vondsten van anderen en herontdek wat al die tijd onder de radar bleef. Tot 31 juli 2021 kun je jouw verhaal insturen, maar ook daarna kun je het platform blijven bezoeken. Meer info: www.onderderadar.be