'Polsslag Ondernemend Limburg' (POL) is een bevraging waarmee VKW Limburg en UNIZO Limburg elk kwartaal polsen jaar naar het aanvoelen bij de Limburgse ondernemers over de economische gang van zaken. De laatste zes kwartalen gaf dit redelijk stabiele tot licht negatieve noteringen, met in oktober een lichte daling van - 5,3. Maar het laatste kwartaal verzwakte het tot maar liefst - 12,8.
Daarmee is het laatste kwartaal van 2024 het op één na zwakste kwartaal sinds de nadagen van de coronacrisis eind 2020. Op zich nog niet zo'n groot verschil met het eerste kwartaal van 2024, toen was het nog net iets negatiever. Maar het verschil is wel dat er nu een nog
slechtere prognose van - 14,7 volgt, waardoor er weinig hoop is op verbetering in het komende kwartaal.
Vooral op het vlak van investeringen is er een negatieve evolutie. Een kleine meerderheid van bedrijven ziet een personeelsafbouw en een verdere afkalving van de winstmarges. Dit alles wordt aangedreven door sterk lagere omzetverwachtingen en het wegsmelten van de investeringsappetijt. Ook in de export wordt er geen heropleving verwacht.
De enige positieve noot valt te noteren in de bouwsector, die het beste kwartaal van 2024 kende. Maar ook daar laait de vrees voor 2025 sterk op.
De sterkhouder van de Limburgse economie blijft de dienstensector, de enige sector waar bedrijven blijven investeren, ook in extra mensen.
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg en Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg lichten het als volgt toe:
“De POL-cijfers liegen er niet om. Geen reden om te verbloemen dat het steeds moeilijker wordt voor de gemiddelde Limburgse ondernemer om positief te zijn. De cijfers spreken voor zich. De feiten zijn duidelijk: opnieuw stijgende energieprijzen, oplopende faillissementen, sputterende exportcijfers, een nieuwe loonindexering van 3,5% en als klap op de vuurpijl vinden vakbonden het nog verantwoord om iedere 13e van de maand voor stoorzender te spelen… De laatste economische nieuwsberichten van 2024 deden er ook geen goed aan. Ondanks de drive en veerkracht van onze ondernemers, slaagden we er na de schok van de energie- en daaruit volgende inflatiecrisis, niet meer in om het tij te keren. De afgelopen twee jaar hielden de Limburgse ondernemers er desondanks de moed in, met nagenoeg altijd positievere vooruitzichten dan het vorige kwartaal. Waarbij ze uitkeken naar een beleid dat krachtig weerwerk zou kunnen bieden aan de scheef zittende economische krachtsverhoudingen waarmee onze bedrijven, zeker als ze in internationale concurrentie staan, moeten kampen. Nu ook dat verhoopte sterke beleid steeds meer op losse schroeven lijkt te komen staan, brokkelt de weerstand langzamerhand af. Bijgevolg vreest men voor de economische gang van zaken in de komende drie maanden. Vooral het feit dat de investeringsintenties wegzakken is verontrustend en moet een belangrijk signaal zijn voor de politiek. We kunnen er enkel op blijven hameren dat een krachtig en gefocust beleid dat het herstel van onze economie op de eerste plaats zet dringend nodig is, liever vandaag dan morgen, om niet nog meer terrein te verliezen”.
(VKW Limburg & UNIZO Limburg)