Het
Parket Limburg werkt sinds januari 2023 met een nieuwe sectie: M+. Daardoor wordt er compleet anders gewerkt op dossiers van
veelvoorkomende criminaliteit, intrafamiliaal geweld, minderjarigen en zedenfeiten. Een grote stap naar een eerste
zorg- en veiligheidshuis in ons land werd gezet.
De parketsectie M+ is de samensmelting van de sectie M en de sectie Jeugd & Gezin binnen het Parket Limburg. De sectie M werd opgericht in januari 2020 en was gebaseerd op 3 principes, Maatwerk, Multidisciplinaire samenwerking en Met snelheid. Deze M-werking werd gekenmerkt door veel kortere doorlooptijden, betere afstemming in de samenwerking met politie en justitiehuis en een justitiële afhandeling met oog voor de context en onderliggende problemen. Ook bood de M-werking nieuwe mogelijkheden voor de parketmagistraten, zoals bijvoorbeeld het rechtstreekse gesprek met verdachten via videolink met de politiekantoren om de justitiële gevolgen persoonlijk toe te lichten of om onmiddellijk bepaalde voorwaarden op te leggen.
De M-principes blijven de basis voor de werking van de nieuwe sectie M+. Deze grotere sectie geeft extra slagkracht om in meer materies volgens de M-principes te werken en om de werkprocessen te verbeteren in kwaliteit en efficiëntie. Het doel blijft een probleemsituatie te doorbreken en met een snelle kordate reactie een gepast effect op lange termijn te realiseren.
Parket Limburg wil op deze manier nog meer inzetten op het voorkomen van recidive en dit door samen te werken met partners uit verschillende sectoren rond dezelfde personen en probleemsituaties.
Momenteel wordt er in bepaalde dossiers soms te laat aan de alarmbel getrokken, omdat er op elke dienst of bij elke instantie apart alarmsignalen binnenkomen. Tot nu toe was er nergens een platform waarop deze signalen werden samengebracht. Wanneer deze partners wél samen zitten en deze informatie uitwisselen, zullen ze al snel merken wanneer het de verkeerde kant op gaat en er moet worden ingegrepen
Om vanuit de parketwerking maximaal in te zetten op een sneller inzicht in problematieken gebeurt er binnen sectie M+ een dagelijkse triage van binnenkomende dossiers en zet men in op de onmiddellijke behandeling van dringende dossiers. Deze nieuwe manier van werken is vergelijkbaar met die van een spoeddienst in een ziekenhuis: acute dossiers worden meteen behandeld en niet-spoedeisende dossiers worden waar nodig doorverwezen naar de juiste specialist voor de beste zorgen. De flexibele inzet van de M+ medewerkers zorgt voor een betere verdeling van de parketcapaciteit.
De dringende werking van de sectie M+ werkt sinds maart 2023 op een nieuwe neutrale locatie in het Provinciaal Administratief Centrum van Hasselt. Daar zit zij meteen samen
onder één dak met het Family Justice Center, waar verschillende belangrijke partners reeds vertegenwoordigd zijn. Vanop deze neutrale locatie hoopt het Parket de samenwerking met partnerorganisaties te intensiveren, maar ook bij te dragen aan een goede basis waar nieuwe ketenwerkingen op verder kunnen bouwen. Wanneer het Parket in haar gerechtelijke afhandeling ook rekening kan houden met de mogelijkheden van hulp- en zorgorganisaties, leidt dit tot echt maatwerk en bovenal tot het beoogde effect: oplossen van de probleemsituatie en herval vermijden.
Volgens Procureur des Konings Guido Vermeiren is het redelijk historisch om als Parket buiten het gerechtsgebouw te zitten. “Het uitgangspunt van dit unieke concept is om problemen aan te pakken met een netwerk om zo maatregelen te kunnen nemen die écht effect hebben, op lange termijn. Daarnaast willen we zorgen dat er tijdig kan worden ingegrepen bij probleemsituaties waarvan de alarmsignalen tot nu toe bij elke instantie apart binnenkwamen. De M+ werking is dé manier om deze toekomstvisie te kunnen uitrollen. Hierbij moet uiteraard in stappen gewerkt worden waarbij we eerst de eigen werking in stand moeten kunnen houden op de nieuwe locatie. Daarna kunnen we ons partnerschap met het FJC, inzake intrafamiliaal geweld, seksueel geweld en eergerelateerd geweld, verbeteren en vernauwen. Om als derde stap geleidelijk de multidisciplinaire wisselwerking uit te breiden naar andere materies, zoals alcohol- en middelenmisbruik, geestelijke gezondheidsproblemen of problematieken bij minderjarigen.”
Ketenwerking kan de samenwerking tussen de partners zowel beleidsmatig als op dossierniveau verbeteren.
Zo hoopt het Parket Limburg uiteindelijk te komen tot een echt Limburgs Zorg- en Veiligheidshuis.
Ook Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir gelooft in deze nieuwe benadering van snelrecht maar ziet deze werking slechts als eerste stap in het verder multidisciplinair samenwerken in alle veiligheidsdossiers: “Na de uitbreiding met lichte feiten van intrafamiliaal geweld en lichte zedenfeiten, worden nu ook de minderjarige veelplegers opgenomen in het snelrecht in Limburg. Een doelgroep die echt nood heeft aan dat lik-op-stuk beleid, om verder escalerend geweld en recidive te voorkomen. De mensen op straat voelen zich onveiliger en vragen ook gewoon naar het sneller bestraffen van die kleine crimineeltjes. Maar we moeten verder en groter durven dromen, want alle veiligheidsfenomenen zijn uiteindelijk aan elkaar gelinkt. Drugscriminaliteit aan minderjarige uithalers, jeugddelinquentie in sommige gevallen aan IFG, etc. Het was voor mij dan ook een logische stap om de reeds bestaande partners nu al samen onder één dak te brengen, hier in het Provinciehuis. Ik zie dit ook als eerste grote stap in de richting van het allereerste Veiligheidshuis in Vlaanderen, hier in Limburg.”