Woensdag 29 september 2021
De Limburgse eerstelijnszones hebben een open brief gestuurd naar Vlaams minister Wouter Beke. Ze zijn niet te spreken over de plotse wending in het open houden van de vaccinatiecentra. Er is namelijk beslist om alle 65-plussers een derde prik te geven. Ze vinden de communicatie hierover te laat.
"Vanuit de eerstelijnszones van Limburg richten we dit schrijven naar u in de hoop bij u gehoor te vinden voor onze bezorgdheden (lees: Noodkreet). Het IMC besliste op 25 september over het vaccineren van niet alleen de 85-plussers, maar ook de 65-plussers in de huidige vaccinatiecentra. Deze beslissing is zwaar om te verteren voor vaccinatiecentra waaraan de boodschap werd meegedeeld dat de laatste prik vóór 30 september moest plaatsvinden. Afspraken rond de beschikbaarheid van het gebouw, het ingehuurde materiaal en de afbraak van het vaccinatiecentrum zijn gemaakt (als het centrum al niet gesloten was). Medewerkers starten of zijn gestart op een andere job. Om nog maar te zwijgen over de impact van deze en eerdere beslissingen op de mentale veerkracht van de coördinatoren van de vaccinatiecentra. Het gebrek aan een concreet toekomstperspectief en de voortdurende wijzigingen in strategie eisen zijn tol. Met deze ervaren coördinatoren verliezen we naast efficiënte, proactieve medewerkers ook de opgebouwde expertise in de vaccinatiecampagne", staat in de brief te lezen.
En het is dringend tijd om te schakelen.
"Mogen we met aandrang vragen om duidelijkheid te scheppen in de timing van de doorstart, de duur van het verdere vaccinatietraject en het organisatorisch en financieel kader. 31 december is in de ogen van zo een grote organisatie nog steeds een plan op korte termijn. De uitgestelde webinar die het kader zou moeten creëren amper één week voor de effectieve opstart van de nieuwe fase, maakt het zo goed als onmogelijk. Wij beseffen uiteraard dat we rekening moeten houden met het vooruitschrijdend wetenschappelijk inzicht, maar het is ook mogelijk om tijdig een kader te scheppen, waarbinnen deze veranderingen eenvoudiger door te voeren zijn. Het kader op zich moet daarom niet last minute veranderen. Een concreet (middel)lang toekomstperspectief om niet alleen onze ervaren medewerkers aan boord te houden, maar om ook een perspectief te geven aan onze burgers is onontbeerlijk. Een breed draagvlak is noodzakelijk om deze vaccinatiecampagne te doen slagen, een hoge vaccinatiegraad is en blijft immers het doel van ons allemaal", staat er nog te lezen in de open brief.