Tom Machiels van
Hoeve Machiels uit Beverlo kweekt momenteel hennep in opdracht van de firma
Natur bvba van buurman
Tom Pauli. Bedoeling is om de vezels te gebruiken als alternatief voor vezelmatten of kokosnetten die nu (duur) geïmporteerd moeten worden.
Het hennepveld dat gelegen is in Heppen doet bij sommige passanten de wenkbrauwen fronsen omdat hennep als twee druppels water gelijkt op cannabis. Er is is ook weinig verschil op het eerste zicht, alleen hennep bevat zeer weinig THC, dat is de stof die verslavend maakt. Een infobordje geeft de nodige duiding. Dat is verplicht door de overheid. "Het gaat niet om drugs", staat er duidelijk te lezen.
"Het gaat om een proefveld", zegt Tom Pauli, zaakvoerder van Natur. "We bekijken hoe de groei verloopt, een storm heeft al een deel van de plantage tegen de grond gelegd. De stengels moet zonder schade geoogst kunnen worden. Dus we moeten nog afwachten of dat allemaal goed verloopt. Maar vezels gemaakt van hennep gekweekt door lokale boeren is veel duurzamer dan de monocultuur van kokos in Azië. Dus ik hoop dat dit experiment lukt, dat is goed voor onze lokale economie", zegt Pauli nog.
De hennepteelt is eeuwenoud en geraakte wat vergeten in onze streek. Maar hennepteelt was bijvoorbeeld in Paal in vorige eeuw heel gewoon toen er nog
zeeldraaiers en touwslagers actief waren. In het boek 'Paalse beroepen' staat het verhaal van de familie Vangeel.
"De zeeldrager, streektaal voor een touwslager, was de ambachtsman die garen van hennep tot zelen, koorden verwerkte. Het vervaardigen van koorden met hennep was voor sommige boeren een mooie bijverdienste als veeteelt en verbouwde gewassen niet genoeg opbrachten. Doorheen de 20ste eeuw raakte dit oude beroep vergeten. Vanaf de jaren '30 werden de eerste elektrische motoren gebruikt. Het touwslagen werd in fabrieken machinaal verwerkt en de koorden uit nylon en kunststof geproduceerd".
De productie van hennep voor vezels is een beetje te vergelijken met vlas. Hennep stond bij de boeren ook bekend als kemp. Het kempzaad werd gebruikt voor zangvogels en als aas door de vissers. Hennepzaad wordt ook gebruikt in de cosmetische wereld, de aloude groene zeep krijgt zijn kleur dankzij hennep.
En dat is er nog hennepolie. In de hedendaagse culinaire wereld wordt hennepolie door chefs maar al te graag gebruikt. In speciaalzaken vind je trouwens koudgeperste hennepolie, een zeer gezond alternatief voor olijfolie. Daarnaast zijn er nog meer toepassingen, bijvoorbeeld als alternatief voor hop in bier.