Er is
opnieuw een lek ontstaan in de waterleiding. Het werd deze namiddag even na 14u vastgesteld door een bewoner van de
Geerkensstraat (foto) in SHLille, die plotseling een fonteintje op straat zag spuiten. De oorzaak van het lek is nog niet gekend. Het lek in de
Bosstraat in Hamont is inmiddels hersteld; wel kunnen drinkwaterabonnees tot morgenvroeg nog te maken krijgen met water van een andere kleur; dat kan gaan van zwart tot lichtbruin of geel. Een en ander is het gevolg van het loskomen van mineralen, bij het doorspoelen van de leidingen, maar het is op zichzelf niet schadelijk voor de gezondheid. Water koken kan helpen.
Het lek in de Bosstraat was groter dan dat in SHLille, doordat een grote leiding het begaf
onder het gewicht van rioolbuizen, aldus Yvan Jacobs van De Watergroep. Daardoor is de waterleidingmaatschappij van gisteravond tot vanmorgen
bijna 1500 kubieke meter drinkwater kwijtgespeeld. Gisteravond waren de eerste klachten over een vermindering van de druk binnengekomen en stelde de Watergroep vast dat er gemiddeld zowat 200m³ water per uur verloren ging. Maar het duurde even voor men had gevonden waar het lek zich bevond. Er werden twee "waterpatrouilles" vanuit het distributiecentrum in Neerpelt op pad gestuurd om de route van de hoofdleidingen langs te rijden op zoek naar enige grote plas, maar dat leverde niets op. Omstreeks 2.30u afgelopen nacht besloot men om beurt een deelgemeente af te koppelen, waardoor men uiteindelijk uitkwam op een gebied met een hoofdleidinglengte van nog maar 4km. Toch duurde het nog tot 6.15u voor men het lek vond: dank zij het telefoontje van een vroege bewoner van de Bosstraat, die ter hoogte van het huisnummer 155 het water zag opspuiten.
Het verloren gegane water zorgde voor
uitspoeling van fietspad en wegdek, aldus Jacobs. Wellicht is het grootste deel van het water naar de ondergrond gezakt. In de loop van de voormiddag werd de beschadigde buis volledig vervangen en daarna begon men met het doorspoelen van de leidingen met gechloreerd water. Die grote stroming zorgde voor het loskomen van minerale deeltjes in de niet-vervangen buizen; vandaar de kleurverandering van het water.
UPDATE Het lek in Sint-Huibrechts-Lille is inmiddels gedicht en de leidingen worden gespoeld.