Dit weekend worden zachtere temperaturen voorspeld, waardoor het
gevaar op vallend ijs nog zal toenemen. De brandweer en de gemeenten van Hulpverleningszone Noord-Limburg roepen daarom iedereen op om ijs in goten, op terrassen of balustrades zoveel mogelijk zelf te verwijderen. Door de zon smelt het ijs op veel plaatsen, waardoor er brokken naar beneden kunnen vallen. Dit kan voor levensgevaarlijke situaties en/of schade zorgen.
Op openbaar domein, waar gevaar voor vallend ijs dreigt, staat de Hulpverleningszone Noord-Limburg de gemeenten bij, door preventief nadarhekken te plaatsen om zo gevaarlijke plaatsen af te schermen voor publiek. In bepaalde gevallen zal er ook preventief opgetreden worden.
Enkele veiligheidstips: controleer regelmatig zelf vanaf de grond hoe het met ijs en sneeuw gesteld is op je eigen dak, goten, terras en zonnepanelen.
Verwijder de gevaarlijke ijsbrokken, maar doe dit enkel als het veilig kan!
Begeef je nooit onder hangende ijsbrokken/pegels of sneeuw. Zet je wagen niet onder hangende ijsbrokken/pegels of sneeuw.
Merk je een mogelijk gevaar op, meld dit dan aan de bewoner(s). Mogelijk zijn ze zich niet bewust van de gevaarlijke situatie!
Bij gevaarlijke situaties op openbaar terrein, kan je ook de brandweer verwittigen.
Door de aanhoudende vrieskou, is het mogelijk dat leidingen (bv. bij buitenkranen, regenwaterpompen,…) bevroren zijn. Omdat ijs uitzet, kan dit leiden tot schade aan leidingen. Wanneer het dooit, is het mogelijk dat deze schade zichtbaar wordt en dat er lekken ontstaan.
Heb je een lek in je waterleiding of ondervind je wateroverlast in je woning, tuinhuis of garage, dan kan je hiervoor de brandweer contacteren via het e-loket. Let wel, als schade aan de leidingen ontstaan is omdat het water niet werd afgelaten, of je zelf geen initiatief hebt ondernomen om het probleem op te lossen, zal een interventie van de brandweer gefactureerd worden. Daarom een goede raad, hou je dak en leidingen zelf in de gaten.
Gezien de plotse intrede van de vrieskoude en het gedurende enkele dagen aanhouden van sterke vriestemperaturen, is het mogelijk dat ook leidingen achter de buitenkranen gebarsten zijn, waardoor water in kelder of spouwmuren kan lopen. Alvast een tip: heb je een lek in de leiding, draai dan de hoofdkraan van de wateraansluiting dicht.
Hulpdiensten nodig?
Als het niet mogelijk is om het ijs zelf te verwijderen, kan je de hulpdiensten inschakelen.
Bij niet-dringende gevallen, ga naar het
e-loket op de website van de hulpverleningszone of bel het nummer 1722. Is het dringend of gaat het om een (levens)gevaarlijke situatie? Bel dan het nummer 112.