De gemeenteraad heeft gisteravond het financieel plan voor 2019 goedgekeurd. Daarin worden voor meer dan 29 miljoen euro aan investeringen voorzien. De belastingen blijven op 6,5 procent en 838 opcentiemen.
“Oudsbergen kon niet terugvallen op een meerjarenplan 2014-2019, want die meerjarenplannen werden door Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek afzonderlijk opgesteld”, zegt Jo Seutens, schepen van financiën. “Vandaar dat we voor 2019 nog een financieel plan voor dat laatste jaar van de cyclus moesten opstellen.”
“Voor het exploitatiebudget zijn de budgetten van de gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek samengevoegd en waar mogelijk geactualiseerd. Bijvoorbeeld de bijdrage aan de hulpverleningszone, de bijdrage aan de politiezone Carma en de invoering van directe inning”, aldus Seutens. In het exploitatiebudget wordt een positief saldo van 1.451.647 euro voorzien voor 2019. Dit is het resultaat van zo’n 25 miljoen euro aan uitgaven die helemaal gecompenseerd worden door bijna 26,5 miljoen aan ontvangsten.
“Voor het investeringsbudget hebben we rekening gehouden met projecten uit het verleden en met nieuwe projecten. Daar voorzien we meer dan 29 miljoen euro aan investeringen tegenover bijna 3,5 miljoen aan ontvangsten”, aldus Jo Seutens. Zo’n 6 miljoen euro wordt uitgetrokken voor de eerste fase van de wegenwerken op het bedrijventerrein. “We trekken dit jaar al 6 miljoen van in totaal 10 miljoen euro uit voor de start van de wegenwerken op het bedrijventerrein van Opglabbeek. Hier plannen we vrijliggende fietspaden, gescheiden riolering en nieuwe wegenis”, zegt Marco Goossens, schepen van Openbare Werken. “Naast die 6 miljoen euro voor het industrieterrein investeren we nog bijna 3,5 miljoen euro mobiliteit. We plannen ondermeer wegenwerken en nieuwe riolering in onder meer de Dwarsstraat en de Langstraat en werken verder aan veilige fietsverbindingen op de Wijshagerkiezel en de Peerderbaan. We voorzien ook 750.000 euro voor het onderhoud van onze gemeentelijke weginfrastructuur en toeristische fietsroutenetwerken.”
Ook op het vlak van gebouwen staat er veel op het programma. “We werken verder aan de plannen voor een nieuwe loods voor de technische dienst op het industrieterrein en werken aan de nieuwe bib in Opglabbeek centrum”, zegt schepen Goossens. “We doen ook strategische aankopen, in het centrum van Meeuwen en voor de uitbouw van de woonzorgzone in Opglabbeek centrum. Ook gaat de architect van de commanderij in Gruitrode van start met het participatietraject.”
Het gemeentebestuur verwacht een beschikbaar budgettair resultaat van 741.596,09 euro. Dit is wettelijk gezien een goed evenwicht. De positieve autofinancieringsmarge van 296.077 euro voldoet ook aan het wettelijk kader.
De belastingen in Meeuwen-Gruitrode waren al in 2018 op elkaar afgestemd. “Met de algemene personenbelasting van 6,5 procent en de opcentiemen op 838 hebben we lagere belastingen dan het Limburgse gemiddelde”, weet Jo Seutens. “Zeker op het vlak van de personenbelasting behoren we tot de laagste van de provincie.” Op de laatste gemeenteraad werden die tarieven voor 2019 bevestigd.
De Oudsbergenaren zullen hun afvalfactuur rechtstreeks van Limburg.net ontvangen. Het gemeentebestuur draagt per gezin wel 70 euro bij. Met het systeem van directe inning van de afvalbelasting wil Oudsbergen zijn inwoners sensibiliseren over de kostprijs van afval.
“In Meeuwen-Gruitrode ontvingen hun afvalfactuur al sinds 2015 rechtstreeks van Limburg.net”, licht schepen van Milieu Marco Goossens toe. “Het is een fair systeem: elke inwoner weet precies wat hij moet betalen voor zijn huishoudelijk afval. Wie goed sorteert, draait niet meer financieel op voor iemand die niet goed sorteert. De vervuiler betaalt.”
Oudsbergen hoopt op een positieve invloed op het milieu. Schepen Goossens: “We willen onze inwoners aanzetten om beter te sorteren en hen bewust maken van de kostprijs van afval. Daarom maken we deze afvalkosten rechtstreeks zichtbaar.”
Limburg.net heeft de zogenaamde ‘directe inning’ al in meer dan driekwart van de Limburgse gemeenten ingevoerd. De afvalbelasting bestaat uit een vast en een variabel bedrag, afhankelijk van de grootte van het gezin.
Om de afvalberg verder te beperken, voert Oudsbergen op 1 april een belasting van 200 euro op ongeadresseerd reclamedrukwerk in. Deze belasting werd in Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek ook al geheven.
“De productie van reclamedrukwerk en de verwerking van het papierafval ervan hebben een negatieve impact op het milieu”, zegt Marco Goossens, schepen van Milieu. “Wij geloven dat er vandaag milieuvriendelijke alternatieven zijn voor huis-aan-huis-reclame. Met deze belasting willen we reclame op papier ontmoedigen.”
“Reclamedrukwerk vanaf 2 pagina’s wordt belast met 200 euro”, weet schepen Goossens, “ongeacht of het nu aan huis of op straat bedeeld wordt.” Er zijn wel uitzonderingen voor startende ondernemingen, bij wegenwerken of als de opbrengst naar een goed doel gaat.
Deze belasting zou in 2019 nog 120.000 euro opleveren, daarna jaarlijks 180.000 euro.
Recentste nieuws Oudsbergen