Het kan je vast niet ontgaan zijn dat het capaciteitstarief vanaf 1 januari is ingevoerd. Het is niet, zoals de naam lijkt te zeggen, een bijkomend tarief, maar juist een nieuwe berekening van de nettarieven. In dit artikel leggen we meer uit over het capaciteitstarief en wat dat voor jou betekent.
Wat is het capaciteitstarief?
Naast een prijs per kilowattuur betaalt u met het capaciteitstarief ook een tarief voor het piekverbruik in uw woning. Zorg je voor een goede spreiding van het stroomverbruik? Dan zorgt dat voor een lagere energierekening. Het capaciteitstarief is ingevoerd om de last op het huidige elektriciteitsnet te verminderen en beter te spreiden. Hoeveel u moet betalen, hangt af van uw netbeheerder en woonplaats. Op Vlaanderen.be wordt meer info gegeven over de
nieuwe nettarieven, waaronder het capaciteitstarief.
Tips voor het capaciteitstarief
Het is dus belangrijk om hoge pieken in stroomverbruik te vermijden. De algemene tip is om zo min mogelijk energieslurpende apparaten tegelijkertijd aan te hebben staan. Kijk kritisch naar de apparaten in huis en welke je wanneer gebruikt. Heb je een elektrische auto en leg je minder dan 100 kilometer per dag af? Kies er dan voor om je auto met een lager vermogen en dus wat trager op te laden. Er zijn handige apps waarmee je je elektriciteitsverbruik goed bij kunt houden. En tegenwoordig zijn er ook heel veel slimme apparaten waarmee je het stroomverbruik kunt regelen. Natuurlijk kunnen zonnepanelen ook helpen om de benodigde energie op te wekken en je elektriciteitsverbruik te verminderen.
Het capaciteitstarief en warmtepompen
Maar hoe zit dat dan met warmtepompen, die voor het omzetten van energie gebruik maken van elektrische energie? Warmtepompfabrikant NIBE geeft bijvoorbeeld uitgebreide uitleg over het
capaciteitstarief en warmtepompen. De modulerende warmtepompen van NIBE zorgen voor een gelijkmatige spreiding van het stroomverbruik en kan dankzij een accessoire genaamd de ‘stroomspoel’ automatisch uitschakelen wanneer een ander toestel in huis veel stroom verbruikt. Hierdoor is het stroomverbruik van modulerende warmtepompen beter gespreid dan dat van on/off warmtepompen.
Met behulp van deze informatie ben je wat wijzer over het capaciteitstarief. Wanneer je er op de juiste manier gebruik van maakt, kun je er je voordeel uit halen.
(Buiten de verantwoordelijkheid van de redactie)