Zondag 2 juni wordt een hoogdag voor de leerlingen van de 3de graad van de
basisschool van Ellikom, de olieslagmolen, de deelgemeente Ellikom en Oudsbergen. Deze leerlingen zijn dan bijzondere gidsen bij de gerestaureerde Olieslagmolen van Ellikom
in het openluchtmuseum in Bokrijk. Dit alles kadert in het provinciaal project: “Jong redt oud” van de provincie Limburg, een project waarbij jonge kinderen meewerken aan het beschermen van het cultureel erfgoed uit onze provincie. Directeur Johan Loenders en juf Marleen Vandyck zijn de stuwende krachten achter het project Olieslagmolen en het daaruit voortvloeiend project ‘Jong redt Oud’. Een van de basisingrediënten is het Educatief Natuurbeheer en Lerende Netwerken waarbij de molen en het gebied “Aen de Slagmolen” centraal staan. Door interviews, anekdotes, plaatsbezoeken, verhalen en omgevingswerken kunnen de kinderen zich een idee vormen over het leven in de buurt van de vroegere slagmolen. Het leeft in hen, het is vatbaar en vooral beleefbaar, het is hun molen. De leerlingen geven binnenkort het beste van zichzelf in een toneelspel waarin zij het leven, het werken en de levensomstandigheden van de molenaar Nicolaas Cillen en zijn familie vertolken. Dit toneelspel vindt plaats op 2 juni om 14.00 uur vlakbij de gerestaureerde olieslagmolen in het openluchtmuseum van Bokrijk.
Voor de directie van het openluchtmuseum is het een opportuniteit om bij monde van Prisca Valkeneers het restaureren van de historische gebouwen en specifiek de olieslagmolen van Ellikom in de belangstelling te plaatsen. Getuige daarvan is het plaatsbezoek door de leerlingen aan de restauratiewerken aan deze molen op 30 november . Op 17 mei hebben de leerlingen zelf een gevitste wand van de molen mogen lemen
(foto boven). Een deskundige molenrestaurateur begeleidde hen terwijl Ketnet filmopnamen maakte voor het kinder- en jeugdprogramma Karrewiet. Het was voor de leerlingen ook een moment om een workshop lederbewerken te volgen. Tegelijkertijd hielden ze een generale repetitie van hun toneelspel ter plaatse.
Een mooie dag voor de kinderen, juffrouw Marleen de begeleiders An, André, Eugène, Jozef en Jan. De locatie waar de molen in Ellikom heeft gestaan wordt een hotspot voor de inwoners van Ellikom, wandelaars en geïnteresseerden. Het is een knooppunt in het wandelparcours van Natuurpunt, gemaakt in samenwerking met de gemeente Oudsbergen, het project ‘Jong redt Oud’, opgravingen cultusplaats in Grote Brogel en de relatie met het Ooievaarsnest, een oude hoeve in Grote Brogel die een element is in het onderzoek naar de geboorteplaats van Pieter Breugel de Oude.
Op zondag 2 juni zijn alle inwoners van Oudsbergen welkom op de ‘Oudsbergendag’ in Bokrijk. Er wordt voor hen een bijzondere toelichting gegeven over de gerestaureerde Olieslagmolen. Zowel de restauratiearchitect als de “jonge molendeskundigen” komen aan het woord.
(Jan Hendrikx)