Meeuwen-Gruitrode
Al vanaf volgend jaar gelden in Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek dezelfde belastingtarieven: 6,5 procent op de personenbelasting en 1330 opcentiemen op de onroerende voorheffing.
Vandaag betalen inwoners van Meeuwen-Gruitrode 8 procent aanvullende personenbelasting en 1150 opcentiemen op onroerende voorheffing. In Opglabbeek is dat 7,5 procent en 1330 opcentiemen. De inwoners van Meeuwen-Gruitrode en van Opglabbeek gaan dus vanaf 1 januari minder inkomstenbelasting betalen, maar in Meeuwen-Gruitrode alvast meer opcentiemen op de onroerende voorheffing. Wel wordt in Meeuwen-Gruitrode de belasting op drijfkracht afgeschaft. In Opglabbeek bestond die niet.
“Door de opcentiemen op het niveau van Opglabbeek te houden, garanderen we onze inkomsten uit het industrieterrein. Daardoor kunnen we de personenbelasting verlagen en zo de koopkracht van onze inwoners maximaal vergroten”, zegt burgemeester Lode Ceyssens.
“Onze gezamenlijke schuld zakt in 2018 tot 815.000 euro. Dat is 35 euro per inwoner”, zegt Peter Schreurs, schepen van financiën in Opglabbeek. Dat saldo is een momentopname. “De financiële ruimte die dan ontstaat kunnen we gebruiken om te investeren en laat ons ook toe om in de toekomst eventueel nieuwe leningen af te sluiten, aan de gunstiger rentevoeten van vandaag.”
Vanaf 2019 treedt het hele grondgebied toe tot het systeem van directe inning bij Limburg.net. Meeuwen-Gruitrode hanteert dat systeem al enkele jaren, Opglabbeek nog niet.
“Door de kostprijs van afval door te rekenen willen we onze inwoners bewustmaken van de prijs van afvalophaling en -verwerking. We hopen dat de burgers hierdoor bewuster omgaan met afval en meer aan afvalpreventie doen”, zegt burgemeester Ceyssens. Oudsbergen draagt zo’n 70 euro per gezin bij, ongeveer de helft van de kostprijs.
Recentste nieuws Oudsbergen