Meeuwen-Gruitrode
De gemeenten Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek willen tegen
1 januari 2019
fuseren. Dat meldt Het Belang van Limburg vandaag. De nieuwe gemeente
zou
23.400 inwoners tellen en wat oppervlakte betreft
de grootste van
Limburg worden.
UPDATE Inmiddels is er al een website actief rond de fusie:
www.fusiemgo.be.
“Geografisch gezien zijn we een perfecte match”, weet burgemeester Lode Ceyssens. “Ook hebben we beide een soortgelijk en gezond financieel profiel.”
Maar er zijn nog meer drijfveren voor de fusie, aldus Benny Spreeuwers – burgemeester van Opglabbeek: “De afbouw van het provinciale bestuursniveau, de bijkomende taken die Vlaanderen en België de gemeenten opleggen evenals de nakende inkomstenvermindering stellen ons voor grote financiële uitdagingen die ertoe hebben geleid dat we deze piste nu verkennen. In eerdere projecten bewezen we al dat we goed kunnen samenwerken!”
Samen zouden Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode als fusiegemeente van 116,24 km² qua oppervlakte de grootste van de provincie worden. “Maar ons individuele én gezamenlijke karakter als ‘kleine gemeente’ willen we sowieso behouden”, stellen de burgervaders.
Want op dat gebied zijn de twee gemeenten zeer gelijkaardig. Spreeuwers: “Ons gedeelde dialect en verenigingsleven zorgen ervoor dat onze inwoners onderling al nauw met elkaar in contact staan. Ook werken veel Meeuwen-Gruitrodenaars op het industrieterrein van Opglabbeek. Goede buren zijn we dus altijd geweest.”
De voordelen van de potentiële fusie zijn legio, aldus het eensgezinde duo: “Door nu uit eigen initiatief met een partnergemeente samen te gaan, bekomen we van de Vlaamse overheid een schuldvereffening van 500 euro per inwoner, oftewel zo’n 11,5 miljoen euro. Dat bedrag verzekert dat we de dienstverlening van vandaag in zowel Meeuwen-Gruitrode als Opglabbeek ook in de toekomst kunnen garanderen.”
Een kans die de gemeentebesturen met beide handen grijpen. Benny Spreeuwers: “Laten we eerlijk zijn: noch Meeuwen-Gruitrode, noch Opglabbeek wil een ‘gedwongen fusie’. We doen dit liever op onze manier.” Samensmelten is voor kleinere gemeentes immers de beste kans op een blijvende betaalbare en kwalitatieve dienstverlening.
Voor bewoners zal de fusie wellicht niet ingrijpend zijn, verzekert Spreeuwers. “We willen de vertrouwde loketten behouden en vooral efficiënter werken dankzij schaalvergroting. Zo kunnen we ook gefusioneerd heel dicht bij de burger blijven staan.”
“Onze ambtenaren blijven zeker van hun job”, waarborgen de burgemeesters. “Wel zullen er uitdagingen liggen in het samenvoegen van de twee gemeentelijke administraties en het herindelen van de politie- en brandweerzones. Deze uitdagingen gaan we samen aan, gesterkt door onze gedeelde kennis en expertise.”
De fusie is nog geen voldongen feit. Hoewel beide besturen de mogelijkheid tot fusioneren onderzoeken, wordt er eerst poolshoogte genomen bij de bevolking. Gedurende het hele proces wordt de burger betrokken en geïnformeerd via de website www.fusiemgo.be en via 7 publieke hoorzittingen: de eerste twee vinden plaats op 29 februari in ’t Cultuurpunt in Gruitrode en op 1 maart in Den Ichter in Opglabbeek (telkens om 20 u.). Hier krijgen eventuele vragen, problemen en bekommernissen van de inwoners de nodige aandacht. Meer informatie hierover wordt verdeeld via de website en in een brochure die morgen bij alle inwoners in de bus valt.