Minister van toerisme Zuhal Demir gaat
1 miljoen euro aan cofinanciering uittrekken voor de uitbouw van de
Commanderij van Gruitrode tot nieuwe
toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Dat maakte ze vandaag bekend. Een bezoekersonthaal zal een essentieel onderdeel vormen van de bovenlokale erfgoedsite. De authenticiteit van de commanderij, een 15de-eeuwse waterburcht, is weliswaar deels verloren, maar de hoeve kan functioneren als voorburcht waar bezoekers ontvangen worden, aldus het kabinet van de minister.
Maar er zal nog veel water door de Bosbeek vloeien voor het zover is. Demir's partijgenote Frieda Gijbels hekelde gisteravond tijdens de gemeenteraadszitting dat er nog altijd geen concreet plan op tafel ligt rond de toekomst van de Commanderijsite.
Meerdere thema’s passeerden de revue. “Det weert Roy”, Phil Bosmans, de wolf, de kippen van Koen Vanmechelen, de toegangspoort tot de Duinengordel (en later het Nationaal Park), de Duitse Ridderorde...
Over die Duitse Ridderorde werd er tot nu toe bitter weinig verteld, maar dat zou nu dus het centrale thema worden, aldus Gijbels. Heel recent werd er een projectcoördinator aangesteld, allicht om orde te scheppen in de chaos, die verschillende subsidieaanvragen heeft opgestart, maar die ook wist te zeggen dat er een “business plan” zou geschreven worden. De mogelijke inkomsten zouden ook in kaart worden gebracht.
“Toen het kasteel en later de Commanderijhoeve werden aangekocht, was het business plan het eerste waar onze fractie destijds naar vroeg," aldus Gijbels. "Jaren later is dat er dus nog steeds niet. Ook is er nog geen stabiliteitsstudie gebeurd, waardoor de kostprijs voor extra funderingen wel eens hoger zou kunnen uitvallen dan tot nu toe begroot. Het wordt tijd dat men eens een eerlijke analyse maakt, zodat de Oudsbergenaren ook goed zijn geïnformeerd. Het project zou oorspronkelijk 9 miljoen kosten en dat zijn er nu al 20 geworden. Als er nog veel verrassingen of nieuwe ideetjes uit de bus komen, dan wordt dit een megalomaan prestigeproject, waar de Oudsbergenaren maar bitter weinig plezier van zullen hebben.”
Tegen 2024 zou de Commanderijhoeve worden opgeleverd. Wanneer het Cultuurpunt, dat vele activiteiten herbergt, wordt afgebroken, wou het bestuur niet kwijt.
Gijbels: “We vernemen dat verschillende activiteiten naar Opglabbeek zullen verhuizen, waaronder kunstateliers en danslessen. We hebben het gemeentebestuur opgeroepen om op zoek te gaan naar alternatieve ruimtes dichter in de buurt. Niet elke ouder kan na school gaan rondrijden om kinderen naar activiteiten te brengen. Ik blijf me afvragen of het wel verstandig is om het Cultuurpunt af te breken. Men gaat een nieuwe zaal bouwen, die veel minder capaciteit heeft. Moet dat wel? Bovendien staan vele kerken leeg. Het zou misschien beter zijn om die ruimtes nieuw leven in te blazen met activiteiten die mensen in de verschillende kernen terug samen brengen.” (Afb. Architectenbureau Michel Janssen)